Gå direkt till innehåll

Nyhet -

LOU kan förbättras

Sverige har i grunden ett fungerande system för offentlig upphandling, men det finns utrymme för förbättring.

Vi på Servera  vill öka andelen lokalproducerade livsmedel inom ramen för offentliga upphandlingar. Utmaningen för detta ligger inte i ovilja från marknadsaktörer eller lokala politiker, utan i ett krångligt regelverk och otydliga förutsättningar i LOU.

Debatten om kommunernas möjlighet att ställa krav på svensk djurskyddslagstiftning engagerar många. Vissa påstår att Servera medvetet motarbetar kommuner som vill ställa dessa krav genom att överpröva upphandlingar med särskilda skall-krav. Det stämmer förstås inte och missuppfattningen är mycket beklaglig.

God djuromsorg är en mycket viktig parameter i hur vi värderar kvalitet. Vi arbetar aktivt för att tillhandahålla lokalproducerade livsmedel och söker ständigt efter svenska producenter. Vi är därför väl medvetna om de svenska grisböndernas svåra situation. Trots hög kvalitet kan de inte konkurrera fullt ut med prispressat utländskt kött. Situationen är allvarlig. Under 2011 har 170 grisbönder lagt ner och nu återstår bara 1300 i hela landet. Samtidigt får vi signaler om att intresset för lokalproducerat ökar – både bland våra privata och bland våra offentliga kunder.

Som kommersiell aktör är våra kunders önskemål vår absolut första prioritet. Samtidigt välkomnar vi diskussionen om hur vi kommer till rätta med de faktiska problemen och hur vi främjar lokalproducerat.

Under de senaste åren har vi överprövat mer än 20 upphandlingar när kommuner ställt skall-krav som inte går att kontrollera. Enligt LOU måste kraven vara tydliga och möjliga att utvärdera för att säkerställa att kommunerna får de produkter som de faktiskt efterfrågar. För oss handlar det dessutom om att vi vill bli jämförda med andra leverantörer som faktiskt uppfyller samma krav som vi – annars riskerar vi att få en osund konkurrens.

9 av våra överprövningar har handlat om skall-krav på djurskydd. Vi vänder oss inte mot kraven i sig– vi uppfyller dessa – utan mot alla skall-krav som inte kan säkerställas och riskerar att i praktiken inte uppfyllas. Då riskerar medborgarna att inte få de livsmedel man efterfrågar och som kommunens skattepengar betalar för. I 8 av 9 överprövningar med krav på djurskydd har rättsväsendet gett oss rätt. Det betyder att någonting i systemet är fel.

Förra hösten tillsattes en statlig upphandlingsutredning och målen är bl.a. bättre konkurrens med tydligare riktlinjer för upphandlare och bättre förutsättningar att upphandla lokalproducerat.

Vi är mycket positiva till regeringens initiativ. Serveras konstruktiva föreslag är att en Upphandlingsinspektion inrättas för att bistå de kommuner som vill ställa särskilda krav vid upphandlingar. Inspektionen bör fungera som Skolinspektionen och övervaka att LOU tillämpas på bästa sätt. Den får tillsynsansvar över upphandlande myndigheter och leverantörer genom att kontrollera att parterna i praktiken följer de bestämmelser som gäller för upphandling. Det övergripande målet bör vara att upphandlare får de produkter man faktiskt efterfrågar. Andra delmål kan vara:

  • Att minimera antalet överprövningar
  • Att säkerställa att ställda krav uppfylls och kan följas upp i praktiken
  • Att säkerställa att planer på förenklade upphandlingsregler fungerar i praktiken
  • Att sänka och säkerställa kostnadsnivåerna i upphandlingsprocessen
  • Att bidra till en sundare konkurrens mellan leverantörerna

Vi vill driva utvecklingen mot sund konkurrens. I väntan på tydligare riktlinjer för offentlig upphandling kommer vi att fortsätta att ställa höga krav på att upphandlingar av livsmedel sker med skall-krav som kommunerna kan kontrollera.

Nils Berntsson, Marknadsdirektör Servera R&S

Ämnen

Kontakter

Christina Gezelius

Christina Gezelius

Presskontakt Informationschef Martin & Servera Information & PR

Restaurangernas bästa partner

Martin & Servera-gruppen erbjuder varor, tjänster och kunskap för restauranger och storkök i Sverige. Vi är en svensk, familjeägd koncern. Ansvarsfullt och långsiktigt företagande är en viktig del av vår verksamhet.

Martin & Servera-gruppen består av Martin & Servera Restauranghandel, Martin & Servera Logistik, Martin & Servera Restaurangbutiker, Galatea, Grönsakshallen Sorunda, Fiskhallen Sorunda och Kötthallen Sorunda.

Martin & Servera-gruppen
Box 30212 (Lindhagensgatan 133)
104 25 Stockholm