Följ Martin & Servera

Hög utvecklingstakt och prioriterat hållbarhetsarbete

Pressmeddelande   •   Apr 03, 2018 10:00 CEST

Martin & Servera års- och hållbarhetsberättelse 2017

Restaurang- och storkökskoncernen Martin & Serveras års- och hållbarhetsberättelse för 2017 publiceras idag. Den visar på ett år präglat av hög utvecklingstakt, stora investeringar och viktiga steg i hållbarhetsarbetet.

-”Vi är riggade för fortsatt tillväxt”, säger Håkan Åkerström, koncernchef. ”Martin & Servera ska vara marknadens ledande leverantör till restaurangmarknaden.”

Med en andel ekologiskt/miljömärkt på över 16 procent, en minskning av utsläppen till luft med 34 procent och 42 genomförda revisioner av leverantörer och transportörer visar Martin & Servera att hållbarhetsfrågorna står högt på agendan.

-”Som marknadsledare måste vi driva utveckling i rätt riktning, säger Håkan Åkerström. Vi vill minska vår miljöpåverkan, bredda det ekologiska sortimentet och bidra till hållbar produktion.”

Koncernens omsättning 2017 var 14,5 miljarder kr (13,3 mdr kr). Resultat efter finansnetto landade på 256 (359 mkr). Stora investeringar som medförde tillfälligt ökade kostnader genomfördes under 2017. Ett nytt lager i Enköping startades i tre etapper under våren och ett lagerstyrningssystem implementerades på lagret i Umeå. Diskteknik och Chipsters förvärvades vid årsskiftet 2016/2017. Arbetet med att steg för steg integrera de nya bolagen i strukturen har pågått under året. Chipsters lönsamhet påverkades negativt av det rekordhöga priset på lax.

RP Frukts nya produktionsanläggning i Hässleholm innebar också en kostnadsbelastning, som senare under året ledde fram till en delning av bolaget där försäljningsdelen gick in i Grönsakshallen Sorunda och den producerande delen in i Martin & Servera.

Vidare genomfördes under året en ombyggnation och renovering av Martin & Servera Restaurangbutikers enhet i Årsta, som i december invigdes med det nya butikskonceptet.

Det nya lagerhuset i Enköping medförde en förändrad lagerstruktur från fem till fyra lager, vilket effektiviserat Martin & Serveras logistik i landets mellersta delar.

En enkel och funktionell e-handel är viktig för Martin & Serveras kunder. Idag går 63 % av försäljningen via e-handel. Under året utvecklades därför en ny digital plattform för e-handel och kundkommunikation.

Under året beslutades om en ny koncernstruktur som innebär att moderbolaget Martin & Servera AB driver och utvecklar verksamheten via två nybildade dotterbolag: Martin & Servera Logistik AB och Martin & Servera Restauranghandel AB.

Martin & Servera 2017 i siffror (jämförelser mot 2016):

 • 16,5 % av omsättningen var ekologiskt & miljömärkt
 • 63 % försäljning via e-handel
 • 100 % certifierad palmolja, segregerad nivå, i egna märkesvaror
 • 78 % förnybar energi i koncernen
 • 34 % minskning av koncernens utsläpp till luft
 • 42 revisioner av transportörer och varuleverantörer
 • 65 % av fisk- och skaldjursförsäljningen är MSC-, ASC- eller KRAV-märkta produkter
 • 102 nya leverantörer har utvärderats och bedömts
 • 4704 interna utbildningstimmar i koncernen
 • 3800 sålda GastroMerit utbildningsdagar
 • 38 % kvinnor i koncernledningen, 29 % i ledande position i hela koncernen
 • 19 % medarbetare med utländsk bakgrund i koncernen
 • 3242 medarbetare i koncernen

Martin & Servera erbjuder varor, tjänster och kunskap för restauranger och storkök i Sverige. Vi är en svensk, familjeägd koncern. Ansvarsfullt och långsiktigt företagande är en viktig del av vår verksamhet.

Martin & Servera består av Martin & Servera Restauranghandel, Martin & Servera Logistik, Martin & Servera Restaurangbutiker, Chipsters, Diskteknik, Galatea, Grönsakshallen Sorunda och Fällmans Kött.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.