Gå direkt till innehåll
Kommentar till norovirus i importerade frysta hallon

Pressmeddelande -

Kommentar till norovirus i importerade frysta hallon

Det är nu fastställt att det fanns norovirus i de hallon som Ljungby Kommun använde till den hallonparfait som orsakade utbrottet av magsjuka på ett äldreboende i Ljungby kommun.

När larmet kom från Ljungby kommun valde Martin & Servera att omedelbart införa säljstopp av produkten och sedan, som en ren säkerhetsåtgärd, återkalla alla leveranser av importerade frysta hallon som levererats sedan början av april.

På två dagar kontaktades de nästan 3000 kunder som köpt importerade frysta hallon från april och framåt. En del har hunnit serveras redan, men det finns inga indikationer på ytterligare matförgiftningsfall. De kvarvarande leveranserna som finns ute har återkallats och tas i retur.

Producenten av hallon, som finns i Serbien, har följt de tillämpliga säkerhetsrutiner som finns för att minimera riskerna för virus vid hantering av frysta bär. Bland annat används inte konstbevattning, företaget utbildar sina odlare i hygienfrågor, bären odlas på hög höjd för att undvika smitta från översvämningsvatten och prover tas på alla leveransbatcher innan bären lämnar produktionsanläggningen.

Frysta, importerade hallon kan förtäras på ett tryggt sätt, viktigt är att följa Livsmedelsverkets rekommendation att först koka bären i minst en minut. För de som använder hallon i exempelvis smoothies eller desserter, och därmed har svårt att koka bären, rekommenderar vi färdig puré alternativt pellets som tillverkats på kokade bär.

Ämnen


Martin & Servera erbjuder varor, tjänster och kunskap för restauranger och storkök i Sverige. Vi är ett svenskt, familjeägt företag. Ansvarsfullt och långsiktigt företagande är en viktig del av vår verksamhet. Martin & Servera består av Martin & Servera Restaurangdistribution samt dotterbolagen Galatea Spirits, Grönsakshallen Sorunda, RP Frukt, Fällmans Kött och Martin Olsson Cashar.

Kontakter

Christina Gezelius

Christina Gezelius

Presskontakt Informationschef Martin & Servera Information & PR

Restaurangernas bästa partner

Martin & Servera-gruppen erbjuder varor, tjänster och kunskap för restauranger och storkök i Sverige. Vi är en svensk, familjeägd koncern. Ansvarsfullt och långsiktigt företagande är en viktig del av vår verksamhet.

Martin & Servera-gruppen består av Martin & Servera Restauranghandel, Martin & Servera Logistik, Martin & Servera Restaurangbutiker, Galatea, Grönsakshallen Sorunda, Fiskhallen Sorunda och Kötthallen Sorunda.

Martin & Servera-gruppen
Box 30212 (Lindhagensgatan 133)
104 25 Stockholm