Gå direkt till innehåll
LRF och Martin & Servera i samarbete för att gynna svenskt

Pressmeddelande -

LRF och Martin & Servera i samarbete för att gynna svenskt

– Att barn och äldre inom den kommunala omsorgen ska serveras mat av hög kvalitet, producerad enligt svensk djurskyddsnivå är viktigt för allt fler. Ändå går utvecklingen mot att mer och mer mat importeras – idag så mycket som varannan tugga, säger LRFs förbundsordförande Helena Jonsson. 

Sverige har en lagstiftning (lagen om offentlig upphandling, LOU) som gör att det krävs stora kunskaper om hur man kan ställa krav i sina upphandlingar för att få de produkter man vill ha – och hur dessa krav ska verifieras och följas upp. 

Konsekvensen blir att det är svårt att hitta svensk mat i skolan, i äldreomsorgen och på sjukhusen. När det gäller den mat som konsumenterna har att välja på syns det sällan på restauranger var köttet kommer ifrån, och det finns beräkningar om att den absoluta merparten är importerad. 

– Vi tycker att utvecklingen går åt fel håll och vi vill istället bidra till att göra det lättare för offentlig sektor, för restauranger och konsumenter att kunna välja svenskt. Därför kommer vi att agera tillsammans, bland annat genom Miljöstyrningsrådet, för att offentliga upphandlare ska få stöd och råd om hur man ställer och följer upp krav, säger Christer Lind, Vd och koncernchef på Martin & Servera. 

LRF och Martin & Servera kommer tillsammans att: 

  • Tydligare lyfta fram svensk mat i marknadsföring
  • berätta om fördelarna med att köpa svenskt
  • underlätta för kunder som vill köpa lokalt producerade livsmedel
  • underlätta för bönder som vill nå den marknaden.

 – Vi vill bidra till en utveckling som på sikt ökar svensk livsmedelsproduktion, det här är vårt sätt att ta ansvar. Vi hoppas nu att fler vill vara med, säger Helena Jonsson.

Ämnen


Martin & Servera erbjuder ett brett spektrum av produkter, tjänster och koncept – för varje restaurangverksamhet. Inom Martin & Servera finns fyra verksamhetsområden: restaurangdistribution, cashar, specialistföretag samt restaurangtjänster. Martin & Servera är ett svenskt, familjeägt företag. Ansvarsfullt och långsiktigt företagande är en del av vår affärsidé.

Kontakter

Christina Gezelius

Christina Gezelius

Presskontakt Informationschef Martin & Servera Information & PR

Restaurangernas bästa partner

Martin & Servera-gruppen erbjuder varor, tjänster och kunskap för restauranger och storkök i Sverige. Vi är en svensk, familjeägd koncern. Ansvarsfullt och långsiktigt företagande är en viktig del av vår verksamhet.

Martin & Servera-gruppen består av Martin & Servera Restauranghandel, Martin & Servera Logistik, Martin & Servera Restaurangbutiker, Galatea, Grönsakshallen Sorunda, Fiskhallen Sorunda och Kötthallen Sorunda.

Martin & Servera-gruppen
Box 30212 (Lindhagensgatan 133)
104 25 Stockholm