Gå direkt till innehåll
TakeOver Sverigeturné tar över köket på Rex Brasserie 19-20 oktober
TakeOver Sverigeturné tar över köket på Rex Brasserie 19-20 oktober

Pressmeddelande -

TakeOver Sverigeturné för första gången i norra Sverige: kvinnliga kockar tar över köket på Rex Brasserie i Umeå 19-20 oktober

Nästa gästspel i TakeOver Sverigeturné är på Rex Brasserie den 19-20 oktober. TakeOver Sverigeturné ägs och drivs av Linn Söderström och Lisa Lönner Pulkkinen och går ut på att kockar, alla kvinnor, tillfälligt tar över köket på några av Sveriges bästa restauranger. Martin & Servera är huvudsponsor till gästspelen.

De kockar som medverkar i gästspelet är:

  • Agnes Fällman, TAK
  • Frida Nilsson (aktuell med öppning av MJ's i Malmö)
  • Sara Eriksson, kökschef på Rex
  • Lisa Lönner Pulkkinen, Husmor Lisa och Aveqia. En av grundarna till Takeover
  • Linn Söderström - aktuell som deltagare i Kockarnas kamp, en av grundarna till TakeOver
  • Franciane Tartari, Spis Kiruna

Under gästspelsdagarna blir det även seminarium och inspiration kring framtidens mat och ledarskap med kvinnliga kockar.

Seminarium mellan klockan 16-18

  • Kommunikation och ledarskap i köket - Linn Söderström, aktuell i Kockarnas kamp, läser kommunikation på Stockholms Universitet och driver restaurangen Garba
  • Att skapa vacker mat med hela råvaran och minska svinn - Lisa Lönner, odlande kock som driver restaurang och mathantverk i företaget Husmor Lisa och arbetar som kock på Aveqia
  • Paneldiskussion med alla seminariedeltagare samt Mia Jonsson-Karlsson från Rex och Frida Nilsson kring temat Ledarskap.

- TakeOver synliggör skickliga kockar och ger våra gäster möjligheten att ta del av ett gästspel i toppklass. Under mina år i restaurangbranschen har jag alltid strävat efter att kvinnor i vårt kök liksom på ledande positioner ska vara en självklarhet, säger Mia Jonsson-Karlsson VD på Rex i Umeå

Martin & Servera stöttar TakeOver Sverigeturné. Kristina Ossmark, kommunikationsdirektör säger:

- I branschen pratas det ofta om att kvinnliga kockar inte syns på scen och i tävlingssammanhang. TakeOvers initiativ visar att det finns massor av duktiga kockar som också är kvinnor. De skapar goda förebilder för unga tjejer med intresse för vår bransch. Det gillar vi.

Vill du boka bord till 19 eller 20 oktober? Kontakta restaurangen via hemsidan www.rexumea.com eller på telefon 090-70 60 50. Vid frågor kring bokning kontakta rex@rexumea.com. Kvällens femrätters meny kostar 795 kr, sittningen börjar kl 18:30 och det finns 120 platser respektive kväll.

Historien om TakeOver

TakeOver drivs av kockarna Linn Söderström och Lisa Lönner Pulkkinen. Kockar som inte är män tar över köket på några av Sveriges bästa restauranger.Vårt nätverk har över 150 medlemmar, alla yrkesverksamma kockar inom den högre gastronomin. Vi tyckte inte kvinnor syns lika mycket som männen i officiella sammanhang och ville skapa en plattform för kvinnor att synas, framförallt med sin matlagning. Vårt första gästspel blev succé bland gäster så vi var ju bara tvungna att fortsätta med detta! Efterfrågan finns. Vi är också ett trovärdigt nätverk för kockar och krögare i Sverige som vill förbättra sin jämställdhet. Kockarna skapar sina egna rätter och lagar dem tillsammans med andra duktiga kockar. Vår huvudsponsor har sedan starten varit Martin & Servera samt några råvarusponsorer som Sundquist, SPISA Örter, Grönsakshallen Sorunda, Fällmans kött, PrimeWine Group och Segers.

Den första middagen var på 19 Glas våren 2015, därefter skapades TakeOver Sverigeturné. Under 2016 gästspelade de på Ekstedt i Stockholm där det röktes och eldades rejält, hade en dag på Smaka på Stockholms Pop-up och i höstas besöktes Bloom in the Park, Koka i Göteborg samt Pontus Atelier23. TakeOver satte också menyn och lagade maten till Guldgalan med 1600 personer i november. Auktionen i P3s Musikhjälpen 2016 drog in över 88 000 kronor till skolgång för barn i krigsdrabbade områden, och var en av de mest populära auktionerna.

Information om vilka kockar som ska delta vid gästspelet på Rex i Umeå kommer att publiceras senare under hösten.

Kontaktpersoner:

Take Over Sverigeturné, Lisa Lönner Pulkkinen 070- 200 94 14, lisa@husmorlisa.se

Martin & Servera, Kristina Ossmark 070-644 23 14, kristina.ossmark@martinservera.se

Rex Umeå, vd Mia Jonsson-Karlsson, vd, 070-394 94 93, mia.jonsson@rexumea.com

Rex Umeå, köksmästare Sara Eriksson, 090-70 60 50, sara.eriksson@rexumea.com

Ämnen

Kategorier

Regioner


Fakta om TakeOver Sverigeturné

TakeOver är ett aktivt nätverk på över 150 medlemmar, alla yrkesverksamma kockar inom den högre gastronomin, och drivs av Linn Söderström och Lisa Lönner Pulkkinen. Kockar som inte är män tar över köket och gästspelar på några av Sveriges bästa restauranger. Syftet är att skapa en plattform för kvinnor att synas på, framförallt med sin matlagning. Huvudsponsor har sedan starten varit Martin & Servera. TakeOver har tagit emot hederspris i DN:s Gulddraken samt blev Årets banbrytare i White Guide 2017. Den första middagen var på 19 Glas våren 2015, därefter skapades TakeOver Sverigeturné. 2016 besökte TakeOver Ekstedt i Stockholm där det röktes och eldades rejält, Bloom in the Park, Koka i Göteborg Drakamöllan samt Pontus Atelier23. Både 2016 och 2017 hade TakeOver en dag på Smaka på Stockholms Pop-up. TakeOver satte också menyn och lagade maten till Guldgalan med 1600 personer. I februari 2017 drev TakeOver Pontus Pocket i Stockholm och över 35 kockar satte menyer i restaurangen under denna månad. Take-Over-auktionen i P3s Musikhjälpen 2016 drog in över 88 000 kronor till skolgång för barn i krigsdrabbade områden, och var en av de mest populära auktionerna.

Fakta Martin & Servera

Martin & Servera erbjuder varor, tjänster och kunskap för restauranger och storkök i Sverige. Vi är ett svenskt, familjeägt företag. Ansvarsfullt och långsiktigt företagande är en viktig del av vår verksamhet. Martin & Servera består av Martin & Servera Restaurangdistribution samt dotterbolagen Chipsters, Diskteknik, Fällmans Kött, Galatea, Grönsakshallen Sorunda, Martin & Servera Restaurangbutiker samt Martin & Servera Solutions.

Läs mer: martinservera.se

Fakta Rex Umeå

Rex slog upp portarna 1996 i Umeås centralt belägna rådhus. Med åren har vi både blivit en kär institution i staden och utvecklat verksamheten vidare med fler koncept. Restaurang Rex Brasserie utgör fortfarande hjärtat, med själen i Frankrike och hjärtat i Norrland. Vi rör oss med årstiderna, lagar mat från grunden och värnar om samarbeten med lokala leverantörer. Idag erbjuder Rex olika miljöer i hela huset med fokus på upplevelser inom mat, dryck, möten och nöje. Våra vackra lokaler är varsamt renoverade med respekt för rådhusets historia. Våra ledstjärnor är hög kvalitet och servicenivå rakt igenom gästens upplevelse. Läs mer: rexumea.com

Kontakter

Kristina Ossmark

Kristina Ossmark

Marknads- och kommunikationsdirektör Kommunikation, marknadsföring 070-644 23 14

Relaterat innehåll

Restaurangernas bästa partner

Martin & Servera-gruppen erbjuder varor, tjänster och kunskap för restauranger och storkök i Sverige. Vi är en svensk, familjeägd koncern. Ansvarsfullt och långsiktigt företagande är en viktig del av vår verksamhet.

Martin & Servera-gruppen består av Martin & Servera Restauranghandel, Martin & Servera Logistik, Martin & Servera Restaurangbutiker, Galatea, Grönsakshallen Sorunda, Fiskhallen Sorunda och Kötthallen Sorunda.

Martin & Servera-gruppen
Box 30212 (Lindhagensgatan 133)
104 25 Stockholm