Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Överprövningar handlar om LOU - inte om djurskydd

Bland annat intervjuas Mathias Sylwan, förbundsjurist på Sveriges kommuner och landsting, och han säger att vi på Servera inte gillar de djurskyddskrav som kommunerna ställer. Det stämmer inte och missuppfattningen är mycket beklaglig.

Grundläggande är att våra överprövningar inte har med säkra livsmedel och god djuromsorg att göra – dessa delar är självklarheter för oss och kraven som ställs både vill och kan vi uppfylla. God djuromsorg är en mycket viktig parameter i hur vi värderar kvalitet. Vi arbetar aktivt för att tillhandahålla lokalproducerade livsmedel och söker ständigt efter svenska producenter som uppfyller högt ställda krav.

Vi välkomnar ett ökat intresse för lokalproducerat – både bland våra privata och bland våra offentliga kunder. På Servera ser vi gärna en ökad andel lokalproducerade livsmedel inom ramen för offentliga upphandlingar. Men utmaningen för detta ligger i ett krångligt regelverk och otydliga förutsättningar i LOU.

Under de senaste åren har Servera överprövat mer än 20 upphandlingar när kommuner ställt skall-krav som inte går att kontrollera. Enligt LOU måste kraven vara tydliga och möjliga att utvärdera för att säkerställa att kommunerna får de produkter som de faktiskt efterfrågar. För oss handlar det dessutom om att vi vill bli jämförda med andra leverantörer som faktiskt uppfyller samma krav som vi – annars riskerar vi att få en osund konkurrens.

Nio av våra överprövningar har handlat om skall-krav på djurskydd. Vi vänder oss inte mot kraven i sig – vi uppfyller dessa – utan mot alla typer av skall-krav som inte kan säkerställas och som riskerar att i praktiken inte uppfyllas. Då riskerar nämligen medborgarna att inte få de livsmedel man efterfrågar och som kommunens skattepengar betalar för. I åtta av nio överprövningar med krav på djurskydd har rättsväsendet gett oss rätt. Det betyder att någonting i systemet är fel.

Förra hösten tillsattes en statlig upphandlingsutredning och utredningens mål är bland annat bättre konkurrens med tydligare riktlinjer för upphandlare samt bättre förutsättningar att upphandla lokalproducerat. Vi är mycket positiva till regeringens initiativ.

Vi hoppas att den diskussion som nu pågår och det utredningsarbete som genomförs ska leda till en lösning så att svenska kommuner ska kunna ställa krav som de kan kontrollera att vi leverantörer uppfyller.

/Nils Berntsson, Marknadsdirektör Servera R&S

Ämnen

Kontakter

Christina Gezelius

Christina Gezelius

Presskontakt Informationschef Martin & Servera Information & PR

Restaurangernas bästa partner

Martin & Servera-gruppen erbjuder varor, tjänster och kunskap för restauranger och storkök i Sverige. Vi är en svensk, familjeägd koncern. Ansvarsfullt och långsiktigt företagande är en viktig del av vår verksamhet.

Martin & Servera-gruppen består av Martin & Servera Restauranghandel, Martin & Servera Logistik, Martin & Servera Restaurangbutiker, Galatea, Grönsakshallen Sorunda, Fiskhallen Sorunda och Kötthallen Sorunda.

Martin & Servera-gruppen
Box 30212 (Lindhagensgatan 133)
104 25 Stockholm