Gå direkt till innehåll
Siklöjan - en ny bekantskap på årets julbord

Nyhet -

Siklöjan - en ny bekantskap på årets julbord

I Norrbottens skärgård fiskas en liten laxfisk som hittills varit mest känd för sin delikata rom. Få vet att siklöjan även är en utmärkt matfisk.

- Siklöjan kan tillagas på många sätt, halstrad, marinerad rökt eller inlagd. Den är ett utmärkt alternativ till sillen i jul, säger Per Idlund, produktchef regionala produkter Martin & Servera.

Den populära och exklusiva Kalix löjrommen, som också är Sveriges enda ursprungsmärkta livsmedel, kommer från laxfisken siklöja. Den fiskas främst för sin rom, men hanlöjan är även en delikat matfisk.

- Det är inte så många som känner till siklöjan ännu, men vi hoppas att fler ska upptäcka den. Den passar utmärkt att servera som en förrätt eller tapas och särskilt nu i jultider är den helt klart ett alternativ till sillen på julbordet säger, Per Idlund, produktchef regionala produkter.

Siklöjan fiskas ur hållbara bestånd i Norrbottens skärgård. Den unika havsmiljön utgör världens största bräckvattenskärgård. Under vintern, när isen har lagt sig, så bedrivs ett mindre fiske, men fisken som dras upp just under den här perioden anses ha en alldeles särskilt hög kvalitet och fasthet.

Bottenvikens siklöja är rik på näringsämnen och fri från miljögifter. Det rena vattnet och fiskens låga fetthalt gör att halterna av dioxiner och PCB ligger långt under EU:s gränsvärden.

I Martin & Serveras sortiment finns:

Artikelnr Artikelbeskrivning

257980 SIKLÖJA HEL, FRYST ca 300g

258194 SIKLÖJA RÖKT FILÉ, FRYST ca 100g

Relaterade länkar

Ämnen

Regioner

Presskontakt

Christina Gezelius

Christina Gezelius

Presskontakt Informationschef Martin & Servera Information & PR

Restaurangernas bästa partner

Martin & Servera-gruppen erbjuder varor, tjänster och kunskap för restauranger och storkök i Sverige. Vi är en svensk, familjeägd koncern. Ansvarsfullt och långsiktigt företagande är en viktig del av vår verksamhet.

Martin & Servera-gruppen består av Martin & Servera Restauranghandel, Martin & Servera Logistik, Martin & Servera Restaurangbutiker, Galatea, Grönsakshallen Sorunda, Fiskhallen Sorunda och Kötthallen Sorunda.

Martin & Servera-gruppen
Box 1003
121 23 Johanneshov