Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Fortsatt viktigt att skall-krav i upphandling kan kontrolleras

 -  Servera välkomnar höga krav på miljöarbete och djuromsorg, säger Nils Berntsson, marknadsdirektör. Servera har länge varit drivande i den här typen av frågor. Däremot anser vi att det är viktigt att de krav som ställs i en upphandling är möjliga att kontrollera. Vi anser också att det är märkligt att domsluten och slutsatserna kan variera så mycket från domslut till domslut. Det gör det minst sagt svårt för oss som driver affärer med offentlig marknad att veta hur vi ska agera. Därför kommer vi att gå vidare med överklagande av domslutet i Förvaltningsrätten i Falun. 

Rätten hävdar att det är möjligt att kontrollera efterlevnad av krav i upphandlingen. Serveras uppfattning och praktiska erfarenhet är att det fortsatt råder stor osäkerhet om vad som gäller för att verifiera att krav, som bl a säkerställer likabehandling som är en av EU:s och LOU:s grundprinciper, efterlevs. Domen går tvärs emot tidigare motsvarande domar vilket skapar stor osäkerhet om vad som gäller. Det är en fråga som vi vill få ytterligare klarlagd. 

Servera överprövade upphandlingen i Rättvik, liksom flera andra upphandlingar under det senaste året för att det förekommer krav i upphandlingarna som inte går att följa upp eller validera. Det innebär i sin tur att den kommun som upphandlar inte kan säkerställa att den produktkvalitet som efterfrågas faktiskt är det produktkvalitet som levereras. För Servera betyder det att när vi uppfyller kraven, vet vi samtidigt att det kan förekomma andra som inte gör det. Det finns en uppenbar risk för osund konkurrens och det vill vi vara med och motverka. 

Överprövningarna har inget att göra med säkra livsmedel och god djuromsorg. Säkerheten och omsorg för djuren är fullkomliga självklarheter för Servera. Vi ser positivt på svensk djurskyddslagstiftning och tror att den kan förbättras ytterligare. 

På Servera samarbetar vi med många svenska producenter och vi är glada att våra kunder efterfrågar svenska och lokala råvaror. Vi vill så långt som det är möjligt prioritera svenska produkter som inte minst erbjuder en bra produktkvalitet. God djuromsorg är bland annat en mycket viktig parameter i hur vi värderar den kvaliteten.

Ämnen

Regioner


Servera är Sveriges ledande grossist och specialist inom restaurang - och storköksbranschen. I koncernen ingår Servera R&S, Grönsakshallen Sorunda, RP Frukt, Fällmans kött och Matsäljarna Väst. Sortimentet omfattar livsmedel, drycker och utrustning anpassat för samtliga kundgrupper inom restaurang- och storköksmarknaden. Ansvarsfullt företagande är viktigt för oss. Servera R&S är därför miljöcertifierat enligt ISO 14001, kvalitetscertifierat enligt ISO 9001 och vi har en uppförandekod som beskriver de sociala krav Serveras varuleverantörer ska leva upp till.

Servera ingår i familjeföretaget Axel Johnson AB tillsammans med Axel Johnson International, Axstores, Novax och Svensk BevakningsTjänst samt delägda och börsnoterade Axfood och Mekonomen. Tillsammans omsätter de hel- och delägda bolagen i Axel Johnson-koncernen 59 miljarder och har cirka 17,000 anställda. (2010).  

Gemensam ägare är Antonia Ax:son Johnson med familj. www.axeljohnson.se

Kontakter

Christina Gezelius

Christina Gezelius

Presskontakt Informationschef Martin & Servera Information & PR

Restaurangernas bästa partner

Martin & Servera-gruppen erbjuder varor, tjänster och kunskap för restauranger och storkök i Sverige. Vi är en svensk, familjeägd koncern. Ansvarsfullt och långsiktigt företagande är en viktig del av vår verksamhet.

Martin & Servera-gruppen består av Martin & Servera Restauranghandel, Martin & Servera Logistik, Martin & Servera Restaurangbutiker, Galatea, Grönsakshallen Sorunda, Fiskhallen Sorunda och Kötthallen Sorunda.

Martin & Servera-gruppen
Box 30212 (Lindhagensgatan 133)
104 25 Stockholm