Gå direkt till innehåll
Kvinnliga kockar tar över genom TakeOver

Pressmeddelande -

Kvinnliga kockar tar över genom TakeOver

Är det verkligen sant att det inte finns kvinnliga kockar i den högre gastronomin? Ett gäng kvinnor i branschen tröttnade på diskussionen och bildade TakeOver. Det är en gästspelsturné över Sverige där kockar – alla kvinnor - tillfälligt tar över köket på några av Sveriges bästa restauranger - Ekstedt i Stockholm, Pontus Atelier 23 i Stockholm, Bloom in the Park i Malmö och Koka i Göteborg. Martin & Servera går in som huvudsponsor till dessa gästspel.

Vi var lite trötta på debatten om att det finns så få kvinnor i köken, vi vill med detta istället ge de duktiga kockar som är kvinnor som faktiskt finns därute en möjlighet att visa upp sin kompetens och göra det vi är bra på, nämligen laga mat. Våra kockar skapar varsin rätt som tolkar restaurangens matfilosofi, så att de får visa sin personliga profil inom matlagning, säger Lisa och Linn, som har arbetat med planeringen av turnén sedan förra året.

Första etappen av TakeOver Sverigeturné – kvällarna då kvinnorna tar över köket på några av Sveriges bästa restauranger – blir av tack vare samarbetet med restauranggrossisten Martin & Servera. Turnén drivs och projektleds av Linn Söderström, känd som Kock-Linn på P3 och frilansande privatkock samt Lisa Lönner Pulkkinen som driver restaurangen Husmor Lisa Fine Home Dining och är kock på Pontusgruppen.

TakeOver består av ett nätverk på femtio yrkesverksamma kvinnliga kockar inom den högre gastronomin. Idén till turnén uppkom förra året när åtta kockar – bara kvinnor - gästspelade på restaurang 19 Glas i Gamla Stan på initiativ av Lisa Förare Winbladh. Kvällen blev snabbt fullbokad och gästerna var mycket nöjda. Då föddes tanken om att ”ta över” fler restaurangkök och skapa en plattform för kvinnliga kockar att synas med sin matlagning.

Kristina Ossmark, marknadsdirektör på Martin & Servera säger:

- Vi är glada att vi kan stötta det här initiativet. Vi jobbar med att öka mångfalden bland chefer och medarbetare i vår egen verksamhet, så det känns helt naturligt att Martin & Servera också bidrar till branschens utveckling på det här sättet.

Biljetter till gästspelen säljs av restaurangerna, och i dag släpps biljetterna till första gästspelet på restaurang Ekstedt den 9 maj 2016 mellan klockan 17:00-23:00.

Måndag 9 maj, Restaurang Ekstedt, Stockholm, boka på: gastspel@ekstedt.nu

Måndag 29 augusti, Bloom in the Park, Malmö

Måndag 11 september, Koka, Göteborg

Måndag 3 oktober Pontus Atelier 23, Stockholm, Boka på: atelier23@pontusfrithiof.com

Avsikten är att fortsätta med fler gästspel under 2017 och många restauranger har visat intresse för projektet.

Kockar som deltar på gästspelet på Ekstedt den 9 maj:

Marion Ringborg, senast sous chef på Nya Carnegiebryggeriet, nu på väg till London för att arbeta där.

Malin Karlsson, köksmästare på Restaurang Niklas

Linn Söderström, frilanskock, projektledare och språkkonsultstudent. Radiolyssnare känner igen henne som Kock-Linn i Fredag i P3. Linn var en av de första i Sverige att driva supper club, Middagsklubben hemma hos Linn startade 2009.

Katja Nyqvist, kökschef och restaurangchef på Jazzköket, bringar en krydda av Jämtland till vårt gästspel vilket passar Ekstedt perfekt. Katja blev Årets fjällkock 2016.

Lisa Lönner Pulkkinen, odlande kock som driver restaurangen Husmor Lisa Fine Home Dining Resarö i Vaxholm. Var i kvartsfinal i Årets kock förra året, kursetta på kökschefsutbildningen på Restaurangakademien och arbetar också som kock på Pontus Frithiofs restauranger.

Elvira Molin är ingenjörsstudenten på KTH som inte vill eller kan släppa kockyrket. Hon har tidigare jobbat på flertalet krogar i Europa där ibland Patrick Guilbaud i Dublin för att nu, under studietiden, spendera de flesta lediga kvällarna i köket på Shibumi eller Esperanto.

Emelie Nielsen är kock/sous chef på Norrqvarn och är utbildad bagare/konditor. Medlem i Västsvenska kocklandslaget 2015.

Fakta om TakeOver Sverigeturné

TakeOver Sverigeturné är en förening av kockar som är kvinnor och arbetar inom den högre gastronomin. Föreningens syfte är att lyfta fram duktiga kvinnor och ge dem en plattform att synas på samt ett bra nätverk. Gruppen är i dagsläget runt ett femtiotal och blir fler hela tiden. Kvinnor, som inte lika självklart som män har en plats i media, tävlingar, på chefspositioner, eller när det ska diskuteras mat ska lyftas fram i sin profession, det vill säga när det gäller att laga mat på restaurang. I gruppen lyfts alla fram utifrån sin förmåga och vi samarbetar, stöttar varandra och har kul när vi lagar riktigt bra mat på Sveriges bästa restauranger.

Fakta Martin & Servera

Martin & Servera erbjuder varor, tjänster och kunskap för restauranger och storkök i Sverige. Vi är ett svenskt, familjeägt företag. Ansvarsfullt och långsiktigt företagande är en viktig del av vår verksamhet. Martin & Servera består av Martin & Servera Restaurangdistribution samt dotterbolagen Galatea, Grönsakshallen Sorunda, RP Frukt, Fällmans Kött och Martin & Servera Restaurangbutiker samt Martin & Servera Solutions.

Läs mer: martinservera.se

Förutom huvudponsor Martin & Servera är följande företag med och sponsrar TakeOver Sverigeturné: Grönsakshallen Sorunda , Spisa Smaker AB, Segers

Kontaktpersoner:

Take Over Sverigeturne´, Lisa Lönner Pulkkinen 070- 200 94 14, lisa@husmorlisa.se

Martin & Servera, Kristina Ossmark 070-644 23 14, kristina.ossmark@martinservera.se

Presskontakt:

Christina Gezelius, 08-672 84 31, 0708-13 64 02, christina.gezelius@martinservera.se

Ämnen

Kategorier


Martin & Servera erbjuder varor, tjänster och kunskap för restauranger och storkök i Sverige. Vi är ett svenskt, familjeägt företag. Ansvarsfullt och långsiktigt företagande är en viktig del av vår verksamhet. Martin & Servera består av Martin & Servera Restaurangdistribution samt dotterbolagen Galatea, Grönsakshallen Sorunda, RP Frukt, Fällmans Kött, Martin & Servera Solutions och Martin Olsson Cashar.

Presskontakt

Christina Gezelius

Christina Gezelius

Presskontakt Informationschef Martin & Servera Information & PR

Relaterat innehåll

Restaurangernas bästa partner

Martin & Servera-gruppen erbjuder varor, tjänster och kunskap för restauranger och storkök i Sverige. Vi är en svensk, familjeägd koncern. Ansvarsfullt och långsiktigt företagande är en viktig del av vår verksamhet.

Martin & Servera-gruppen består av Martin & Servera Restauranghandel, Martin & Servera Logistik, Martin & Servera Restaurangbutiker, Galatea, Grönsakshallen Sorunda, Fiskhallen Sorunda och Kötthallen Sorunda.

Martin & Servera-gruppen
Box 1003
121 23 Johanneshov