Gå direkt till innehåll
Martin & Servera bildbank
Martin & Servera bildbank

Pressmeddelande -

Martin & Servera fortsätter satsa på eko

Martin & Servera Restauranghandel satsade under 2019 vidare för att öka försäljningen av ekologiska och miljömärkta varor. Trots en avmattning i konjunkturen fortsatte andelen ekologiskt/miljömärkt att öka, om än i lägre takt än tidigare. Andelen 2019 var på den offentliga marknaden 33,3 procent, och på den privata restaurangmarknaden 11,3 procent.

Martin & Serveras eko-aktiviteter 2019

  • Lansering webbutbildning för offentlig sektor om ekologiska livsmedel
  • Medverkan i kampanjen för ekologiskt – Eko-september
  • Egen hållbarhetstävling på tema Öka Eko
  • 331 nya ekologiska artiklar in i sortimentet
  • I samarbete med Kronfågel lansering av ekologisk hönsfärsburgare för att ta till vara på köttet från värphöns
  • Kundevent på tema ekologiska drycker
  • Ekologiska produkter på kampanj

”- 2019 var ett aktivt eko-år för oss. Vi vill göra det enkelt för våra kunder att göra hållbara val. Därför är våra mål för att öka försäljningen av ekologiska och miljömärkta produkter mycket viktiga”, berättar Kristina Ossmark, marknadsdirektör på Martin & Servera.

Utvecklingen 2019

Kundkategori Andel 2019 Andel 2018 Mål 2019
Restaurangmarknad 11,3 procent 11,2 procent 13,5 procent
Offentlig marknad 33,3 procent 32,2 procent 35 procent

Vikande kommunpolitiskt engagemang för eko

Martin & Servera pratar dagligen med kunder i kommuner och landsting. Just nu pågår diskussioner om att minska ambitionsnivån vad gäller inköp av ekologiska livsmedel på flera ställen i landet.

- Målet om 60 % ekologisk konsumtion och 30 % ekologisk jordbruksmark till 2030 finns definierat i Livsmedelsstrategin. Det blir ett problem om många kommuner börjar backa från det målet, säger Stefan Calrell, försäljningsdirektör offentlig marknad på Martin & Servera Restauranghandel.

Dessa volymer är viktiga för hela den ekologiska livsmedelskedjan – från lantbrukare via varumärkesleverantörer till grossister. Om försäljningen av ekologiskt minskar kraftigt blir det svårt för de ekologiska lantbrukarna att satsa, men också att behålla sortimentsbredden hos leverantörer och grossister. Det betyder i sin tur att försäljningen riskerar att minska ännu mer.

- Problemet är att det kan gå väldigt snabbt. När vi pratar offentlig upphandling så kan det försvinna stora volymer över en natt när en ny avtalsperiod går igång, fortsätter Stefan.

Nya långsiktiga hållbarhetsmål

Martin & Servera beslutade nyligen om flera långsiktiga hållbarhetsmål, bland annat höjdes ambitionsnivån för ekologiskt och miljömärkt sortiment – 2025 ska försäljningen till offentlig marknad bestå av minst 50 % ekologiska eller miljömärkta produkter.

- Vi vill öka försäljningen av hållbara produkter för att minska den negativa miljöpåverkan som produktionen av livsmedel för med sig, säger Kristina Ossmark.

Kristina Ossmark medverkar vid den Ekologiska branschdagen den 30 januari 2020.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Martin & Servera erbjuder varor, tjänster och kunskap för restauranger och storkök i Sverige. Vi är en svensk, familjeägd koncern. Ansvarsfullt och långsiktigt företagande är en viktig del av vår verksamhet.

Martin & Servera består av Martin & Servera Restauranghandel, Martin & Servera Logistik, Martin & Servera Restaurangbutiker, Chipsters, Diskteknik, Galatea, Grönsakshallen Sorunda, Fiskhallen Sorunda och Fällmans Kött.

Kontakter

Christina Gezelius

Christina Gezelius

Presskontakt Informationschef Martin & Servera Information & PR

Restaurangernas bästa partner

Martin & Servera-gruppen erbjuder varor, tjänster och kunskap för restauranger och storkök i Sverige. Vi är en svensk, familjeägd koncern. Ansvarsfullt och långsiktigt företagande är en viktig del av vår verksamhet.

Martin & Servera-gruppen består av Martin & Servera Restauranghandel, Martin & Servera Logistik, Martin & Servera Restaurangbutiker, Galatea, Grönsakshallen Sorunda, Fiskhallen Sorunda och Kötthallen Sorunda.

Martin & Servera-gruppen
Box 30212 (Lindhagensgatan 133)
104 25 Stockholm