Gå direkt till innehåll
Bild från Shutterstock
Bild från Shutterstock

Pressmeddelande -

Martin & Servera minskar användningen av plast

Martin & Servera arbetar för att minska användningen av plast i sortiment och förpackningar. Nu finns ny policy som styr sortimentet mot alternativa material och nya förpackningslösningar.

Plast är ett användbart material som finns i allt från engångsmuggar till kläder och bilar. Det är ett material som kan bidra till ett hållbart samhälle exempelvis genom att förpackningar i plast förlänger hållbarheten på livsmedel. Å andra sidan skapar användningen av plast också allvarliga miljöeffekter eftersom plast tillverkas av fossil råvara och för att plastavfall starkt bidrar till nedskräpningen av världens hav.

Därför har Martin & Servera-koncernen tagit fram en policy för minskad plastanvändning i koncernens sortiment och förpackningar.

  • Till år 2030 ska den fossila råvaran i plastförpackningar bytas ut till fossilfri eller återvunnen fossil råvara
  • Senast år 2022 ska samtliga plastförpackningar vara tillverkade av återvinningsbara material. Det inkluderar såväl Martin & Serveras egna märkesvaror som sortiment från externa leverantörer och producenter.
  • Senast år 2020 ska engångsprodukter som bestick, tallrikar, sugrör, drinkpinnar och produkter gjorda av oxo-nedbrytbar plast samt mat- och dryckesbehållare av expanderad polystyren, fasas ut ur sortimentet enligt kommande EU-direktiv.

”- Martin & Servera-koncernen vill vara en god kraft i samhället. Därför driver vi den viktiga frågan om minskad plastanvändning. Nu har vi en ny policy som styr vårt arbete framåt”, säger AnnaLena Norrman, hållbarhets- och kvalitetsdirektör på Martin & Servera.

Arbetet med att söka efter ersättningsprodukter i nya funktionella material och se över förpackningslösningar för att minimera plastanvändningen kommer framöver att intensifieras. Martin & Serveras sortiment- och inköpschefer har en ständig dialog med leverantörer om material och smarta förpackningslösningar.

”- Vi vill hjälpa våra kunder att hitta de mest hållbara engångsprodukterna. Under vårt eget varumärke Formo lanseras inom kort sugrör i papper. Vi erbjuder redan idag ett brett sortiment av produkter i alternativa material som trä, papper och bagasse (sockerrörsfibrer)”, säger Magnus Åberg, affärsområdeschef på Martin & Servera Restauranghandel.

Ämnen

Taggar


Martin & Servera erbjuder varor, tjänster och kunskap för restauranger och storkök i Sverige. Vi är en svensk, familjeägd koncern. Ansvarsfullt och långsiktigt företagande är en viktig del av vår verksamhet.

Martin & Servera består av Martin & Servera Restauranghandel, Martin & Servera Logistik, Martin & Servera Restaurangbutiker, Chipsters, Diskteknik, Galatea, Grönsakshallen Sorunda, Fällmans Kött och Fiskhallen Sorunda.

Presskontakt

Christina Gezelius

Christina Gezelius

Presskontakt Informationschef Martin & Servera Information & PR

Relaterat material

Relaterade nyheter