Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Martin & Serveras sojacertifikatköp stöder farm i Brasilien

Martin & Serveras sojapolicy

Sedan maj 2015 har Martin & Servera en sojapolicy som verkar för minskad klimatpåverkan och konsekvenser i ett försämrat ekosystem och negativ påverkan på människors lokala miljö och försörjning.

Vi tar ansvar för att den soja som används i foder för produktionen av våra egna märkesvaror är odlad på ett ansvarsfullt sätt. Det omfattar både soja som används som foder i animalisk livsmedelsproduktion samt sojaprodukter för human konsumtion. För att säkerställa en ansvarsfull odling ska sojan vara certifierad av oberoende tredje part enligt en standard (RTRS, ProTerra eller KRAV), som inkluderar både sociala, miljö- och ekonomiska kriterier. Av praktiska skäl säkerställer vi i dagsläget motsvarande volym certifierad soja genom att köpa certifikat. Vi har dock ambitionen att på sikt gå över till fysiskt certifierad vara.

- Det är viktigt och självklart för Martin & Servera som marknadsledande grossist att ta ansvar i frågan om sojaproduktion, säger AnnaLena Norrman, hållbarhets - och kvalitetsdirektör. - Därför har vi en sojapolicy, därför är vi medlemmar av RTRS, Round Table of Responsible Soy Production och därför kompenserar vi för den soja vi använder genom att köpa sojacertifikat, förklarar hon.

Martin & Serveras sojacertifikatsköp.

Martin & Servera köper nu sin soja från en farm i Brasilien, Progresso Agroindustria Ltda, utvald i samarbete med RTRS.  Britta Ekman, specialist uppförandekod på Martin & Servera berättar att producenten uppfyller Martin & Serveras kriterier för ansvarsfull sojaodling och arbetar med social välfärd för sina anställda, samt barns och kvinnors rättigheter. Dessutom jobbar de aktivt för att förhindra ytterligare avskogning och de är engagerade för biologisk mångfald.

- Vi köper RTRS-certifikat för all soja som Martin & Servera använder i både våra egna märkesvaror och i de produkter vi importerar direkt. Ett långsiktigt mål för oss är att också få fler av våra varumärkesleverantörer att också köpa ansvarsfullt odlad soja till sin produktion, avslutar Britta.

Martin & Servera deltar i den svenska sojadialogen, vars målsättning är att 100 procent av den soja som används eller säljs av svenska företag ska vara ansvarsfullt producerad. Andra aktiva livsmedelsföretag är Arla, Skånemejerier, Kronfågeln, HKScan, ICA, Coop, Axfood och Lantmännen.

Relaterade länkar

Ämnen


Martin & Servera erbjuder varor, tjänster och kunskap för restauranger och storkök i Sverige. Vi är ett svenskt, familjeägt företag. Ansvarsfullt och långsiktigt företagande är en viktig del av vår verksamhet. Martin & Servera består av Martin & Servera Restaurangdistribution samt dotterbolagen Galatea Spirits, Grönsakshallen Sorunda, RP Frukt, Fällmans Kött, Martin & Servera Solutions och Martin Olsson Cashar.

Kontakter

Christina Gezelius

Christina Gezelius

Presskontakt Informationschef Martin & Servera Information & PR

Restaurangernas bästa partner

Martin & Servera-gruppen erbjuder varor, tjänster och kunskap för restauranger och storkök i Sverige. Vi är en svensk, familjeägd koncern. Ansvarsfullt och långsiktigt företagande är en viktig del av vår verksamhet.

Martin & Servera-gruppen består av Martin & Servera Restauranghandel, Martin & Servera Logistik, Martin & Servera Restaurangbutiker, Galatea, Grönsakshallen Sorunda, Fiskhallen Sorunda och Kötthallen Sorunda.

Martin & Servera-gruppen
Box 30212 (Lindhagensgatan 133)
104 25 Stockholm