Gå direkt till innehåll
Sverige behöver fler kockar
Sverige behöver fler kockar

Pressmeddelande -

Restaurangbranschen behöver fler kockar – Martin & Servera i samarbete med Lernia

Kock är ett av de största bristyrkena i Sverige idag. Enligt branschorganisationen Visita behövs uppemot femtusen kockar de närmaste sju åren för att täcka behovet från den snabbt växande restaurangbranschen.

Samtidigt har intresset för befintliga yrkesutbildningar för restaurangsektorn minskat kraftigt. Många gymnasie- och yrkesskolor har tvingats minska eller stänga sina restaurangutbildningar till följd av bristande elevunderlag.

Parallellt söker företagare i hotell- och restaurangbranschen fler, och mer utbildade, medarbetare. Resurs- och kompetensbristen börjar bli affärskritisk och kan komma att långsiktigt påverka restaurangmarknadens tillväxt.

Därför har Lernia och Martin & Servera beslutat att inleda ett samarbete kring två kockutbildningar.

  1. ”Sveriges bästa kockskola” – kockskola baserad på Komvux, men med högre höjd och spets än traditionell kockutbildning
  2. ”JOIN” (Jobb och Integration i Näringslivet) – kockskola för nyanlända där språkutbildning kombineras med yrkesutbildning (baserad på SFI)

Syftet med samarbetet är i första hand att attrahera elever till dessa båda kockskolor. Målet är att locka nya målgrupper att söka sig till kockyrket. Under utbildningen introduceras eleverna också till Martin & Serveras kunder, restaurangkök i hela landet, så att det, efter avslutad utbildning, finns en naturlig koppling mellan kockeleverna och arbetsmarknaden.

- Det här är vårt sätt att bidra för att göra kockyrket mer attraktivt, säger Kristina Ossmark, marknadsdirektör på Martin & Servera. - Vi hör dagligen från våra kunder om problemen att hitta utbildad personal till restaurangkök. Därför satsar vi resurser på den här viktiga framtidsfrågan för restaurangbranschen.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Martin & Servera erbjuder varor, tjänster och kunskap för restauranger och storkök i Sverige. Vi är ett svenskt, familjeägt företag. Ansvarsfullt och långsiktigt företagande är en viktig del av vår verksamhet. Martin & Servera består av Martin & Servera Restaurangdistribution samt dotterbolagen Chipsters, Diskteknik, Fällmans Kött, Galatea, Grönsakshallen Sorunda, Martin & Servera Restaurangbutiker, Martin & Servera Solutions och RP Frukt.

Kontakter

Kristina Ossmark

Kristina Ossmark

Marknads- och kommunikationsdirektör Kommunikation, marknadsföring 070-644 23 14

Relaterat innehåll

Restaurangernas bästa partner

Martin & Servera-gruppen erbjuder varor, tjänster och kunskap för restauranger och storkök i Sverige. Vi är en svensk, familjeägd koncern. Ansvarsfullt och långsiktigt företagande är en viktig del av vår verksamhet.

Martin & Servera-gruppen består av Martin & Servera Restauranghandel, Martin & Servera Logistik, Martin & Servera Restaurangbutiker, Galatea, Grönsakshallen Sorunda, Fiskhallen Sorunda och Kötthallen Sorunda.

Martin & Servera-gruppen
Box 30212 (Lindhagensgatan 133)
104 25 Stockholm