Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Sveriges föräldrar prioriterar skolmåltiden högre än Sveriges politiker

Vi är övertygade om att skolmaten är en viktig del för att eleverna ska trivas, prestera och utvecklas. En uppfattning som vi delar med i stort sett alla föräldrar.

Under våren lät Martin & Servera analysföretaget United Minds genomföra en undersökning med över 1000 föräldrar till barn i grundskolan. Hela 95 procent av föräldrarna svarade att de anser att skolmaten är viktig för att deras barn ska prestera väl i skolan.

Att lyssna på våra kunder och skaffa kunskap som rör deras vardag är viktigt för oss. Vi vill också gärna bidra till att utveckla den svenska skolmåltiden. Därför har vi gjort Martin & Servera-rapporten: Den viktiga skolmåltiden.

Att prioritera skolmåltiden är kommunpolitikernas ansvar. Undersökningen vi låtit göra visar dock att de allra flesta inte tycks leva upp till förväntningarna. Bland föräldrarna som deltog i undersökningen svarade 79 procent att de ansåg att skolmatsfrågan inte uppmärksammades tillräckligt av politiker. Nästan hälften av föräldrarna i undersökningen är också beredda att byta parti i nästa kommunalval mot löften om bra skolmåltider. Lösningen är att tillföra ökade resurser, både i form av bemanning och kunskap. På så vis skapas det bättre förutsättningar att prioritera kvalitet, istället för att pressa upphandlare och kostchefer till att i första hand prioritera lägsta pris.

Vi tror på att göra skolmåltiden till en del av undervisningen. Det finns mycket att lära för eleverna – god kosthållning, reducering av matsvinn, om det svenska lantbrukets råvaror, matlagning och livsmedelskedjan. Genom en bra skolmåltid och ökad involvering av eleverna kan kommunerna bidra till att göra dagens skolbarn till morgondagens medvetna konsumenter.


Ämnen


Martin & Servera erbjuder varor, tjänster och kunskap för restauranger och storkök i Sverige. Vi är ett svenskt, familjeägt företag. Ansvarsfullt och långsiktigt företagande är en viktig del av vår verksamhet. Martin & Servera består av Martin & Servera Restaurangdistribution samt dotterbolagen Grönsakshallen Sorunda, RP Frukt, Fällmans Kött och Martin Olsson Cashar.

Kontakter

Christina Gezelius

Christina Gezelius

Presskontakt Informationschef Martin & Servera Information & PR

Restaurangernas bästa partner

Martin & Servera-gruppen erbjuder varor, tjänster och kunskap för restauranger och storkök i Sverige. Vi är en svensk, familjeägd koncern. Ansvarsfullt och långsiktigt företagande är en viktig del av vår verksamhet.

Martin & Servera-gruppen består av Martin & Servera Restauranghandel, Martin & Servera Logistik, Martin & Servera Restaurangbutiker, Galatea, Grönsakshallen Sorunda, Fiskhallen Sorunda och Kötthallen Sorunda.

Martin & Servera-gruppen
Box 30212 (Lindhagensgatan 133)
104 25 Stockholm