Följ Martin & Servera

Matsvinn - en viktig fråga i branschen

Nyhet   •   Jul 04, 2012 16:03 CEST

Inom Martin & Servera är miljö- och samhällsfrågor ett prioriterat område och en del av det långsiktiga arbetet med ansvarsfullt företagande. Tävlingen Utmaningen är en del av det arbetet. Tidigare har vi utmanat våra leverantörer i miljöarbete och i socialt ansvar. Nu går utmaningen vidare till våra kunder!

Regeringen har satt som mål att matavfallet ska minska med 20 procent till 2015. Enligt Livsmedelsverkets beräkningar 2011 slängs, i Sverige, strax under 60 kg matavfall per person under ett år. Matavfallet är ett problem ur många perspektiv. Miljömässigt för att livsmedelsproduktionen bidrar till stor miljöbelastning och att då producera livsmedel som sedan inte används är självklart inte bra. Etiskt för att vi i västvärlden slänger mat när människor i andra delar av världen inte kan äta sig mätta. Och ekonomiskt för hushåll, kommuner och restaurangföretag. Det är dyrt att slänga.

Därför har Martin & Servera beslutat att under 2013 lägga fokus på just svinn. Vi utvecklar Utmaningen, vi jobbar extra hårt med att minska svinnet i vår egen verksamhet och vi har för avsikt att skapa ett ”doggy-bag-koncept” i syfte att hjälpa restauranger i Sverige minska sitt matavfall.

Nu utmanar vi restauranger och storkök, på enhetsnivå, i två tävlingsklasser:

  • Vård, skola och omsorg
  • Hotell, restaurang & café

Utmaningen 2013 kommer att påbörjas under hösten 2012, med sista anmälningsdag den 15 oktober, och avslutas under våren 2013. Tävlingsbidragen kommer att bedömas utifrån kreativitet, systematik och långsiktighet.

Prissumman är 25 000 kr för vinnaren i respektive tävlingsklass. Pengarna ska användas för att investera i utbildning, utrustning eller andra åtgärder som på något sätt hjälper till att minska matsvinnet i verksamheten. Hederspriser för kreativitet, systematik och långsiktighet kommer också att delas ut.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.