Gå direkt till innehåll
Joakim Sköld Östling, affärsområdeschef Färskvaror, Martin & Servera Restauranghandel
Joakim Sköld Östling, affärsområdeschef Färskvaror, Martin & Servera Restauranghandel

Pressmeddelande -

Martin & Servera: fortsatt tydligt stöd för svensk livsmedelsproduktion

Sommaren 2018 och dess extrema torka förändrade attityder och beteenden på restaurang- och storköksmarknaden. Martin & Servera Restauranghandel rapporterar att försäljningen av svenskt kött – nöt och gris – ökade med 20 procent. Större delen av ökningen kom under hösten.

Under hösten genomförde Martin & Servera Restauranghandel en mängd aktiviteter för att stödja de svenska bönderna i en svår situation. Allt började med sommarens torka som gjorde foder till en bristvara. Det i sin tur gjorde att många bönder valde att slakta fler djur under hösten.

Joakim Sköld Östling, affärsområdeschef Färskvaror på Martin & Servera Restauranghandel; ”Andelen svensk nöt och gris i december var 41 procent. För helåret landade andelen på 34 procent jämfört med 27 procent föregående år.

Martin & Servera Restauranghandel kommer under 2019 att fortsätta det långsiktiga arbetet med att stödja svensk livsmedelsproduktion genom att driva på efterfrågan på svenska produkter.

- De anatomiska affärerna, dvs där vi köper hela djur, har varit positiva, säger Joakim och fortsätter: - Vi utökade inköpen av nöt och gris från svenska bönder med cirka 500 ton under 2018. Kunderna gillar att det finns ett brett utbud av svenska produkter och leverantörerna får avsättning för alla delarna på djuret.

Tillgången på nötkött ser ut att vara fortsatt god under 2019. Joakim Sköld Östling spår inte heller några större problem med tillgången på gris, även om antalet djur som slaktas kommer att gå ner. Sannolikt går priset på svenskt kött upp framöver. Bönderna behöver få mer betalt för att kunna fortsätta sin verksamhet.

Utvecklingen hos Martin & Servera visar att det finns en fortsatt hög efterfrågan på svenskt kött.

- Restaurangkunderna efterfrågar svenskt kött av hög – och jämn – kvalitet. – Det är en affärsmöjlighet som de svenska köttproducenterna behöver lägga fokus på framåt, säger Joakim.

Värt att notera är att Martin & Servera ser ett generellt ökat intresse för svenskt ursprung och regionala råvaror och produkter. Det gäller hela den svenska livsmedelsproduktionen från äpplen och tomater till spannmål och kött.

Ämnen

Kategorier


Martin & Servera erbjuder varor, tjänster och kunskap för restauranger och storkök i Sverige. Vi är en svensk, familjeägd koncern. Ansvarsfullt och långsiktigt företagande är en viktig del av vår verksamhet.

Martin & Servera består av Martin & Servera Restauranghandel, Martin & Servera Logistik, Martin & Servera Restaurangbutiker, Chipsters, Diskteknik, Galatea, Grönsakshallen Sorunda och Fällmans Kött.

Kontakter

Christina Gezelius

Christina Gezelius

Presskontakt Informationschef Martin & Servera Information & PR

Relaterat innehåll

Restaurangernas bästa partner

Martin & Servera-gruppen erbjuder varor, tjänster och kunskap för restauranger och storkök i Sverige. Vi är en svensk, familjeägd koncern. Ansvarsfullt och långsiktigt företagande är en viktig del av vår verksamhet.

Martin & Servera-gruppen består av Martin & Servera Restauranghandel, Martin & Servera Logistik, Martin & Servera Restaurangbutiker, Galatea, Grönsakshallen Sorunda, Fiskhallen Sorunda och Kötthallen Sorunda.

Martin & Servera-gruppen
Box 30212 (Lindhagensgatan 133)
104 25 Stockholm