Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Överprövning förfrågningsunderlag Dalslands Kommuner

Martin & Servera ämnar överpröva förfrågningsunderlaget från Dalslands Kommuner gällande livsmedelsupphandling (ca 50 mkr) med avtalsstart 1 maj 2014, då vi anser att det strider mot LOU:s principer om transparens, likabehandling och proportionalitet därför att:

1.  Utvärderingsmodellen

Att inte kräva produktnummer/beställningsnummer per produkt i förfrågningsunderlaget gör det, som vi ser det, omöjligt att utvärdera att de krav som ställs i specifikationen verkligen uppfylls på produktnivå. Det innebär att Kommunerna vid anbudets antagande inte kan veta vilka produkter de faktiskt fått offert på, och det i sin tur betyder att det omöjligen går att veta om de krav som ställs i specifikationen i anbudet är uppfyllda eller ej.

2.  Belastningspriser*

Modellen för användning av belastningspris är svårförståelig och gör likabehandling mellan konkurrerande anbudsgivare omöjlig. Belastningsprisnivån ska utgå från anbudets högsta pris – ett pris som inte finns specificerat i förfrågningsunderlaget.

3.  Tester av produkter

Förfrågningsunderlaget anger att smaktester ska användas vid utvärdering, men här finns endast bristfällig information om hur testning och utvärdering ska gå till.

4.  Prisförändringar

Den modell för prisförändringar som föreslås i förfrågningsunderlaget är svår att använda. Årslånga priser på livsmedel blir mycket komplicerat att beräkna för alla anbudsgivare och det finns en stor risk för att leverantörer inte vill lämna anbud enligt denna modell.

 

* Ett fiktivt pris som används av upphandlande myndighet på produkter för att utvärdera produkter som inte besvarats alternativt ej är jämförbara.


Ämnen

Kontakter

Christina Gezelius

Christina Gezelius

Presskontakt Informationschef Martin & Servera Information & PR

Restaurangernas bästa partner

Martin & Servera-gruppen erbjuder varor, tjänster och kunskap för restauranger och storkök i Sverige. Vi är en svensk, familjeägd koncern. Ansvarsfullt och långsiktigt företagande är en viktig del av vår verksamhet.

Martin & Servera-gruppen består av Martin & Servera Restauranghandel, Martin & Servera Logistik, Martin & Servera Restaurangbutiker, Galatea, Grönsakshallen Sorunda, Fiskhallen Sorunda och Kötthallen Sorunda.

Martin & Servera-gruppen
Box 30212 (Lindhagensgatan 133)
104 25 Stockholm