Nyhet -
Upphandlingsutredningen tar viktiga steg mot förbättrade processer och högre kvalitet i offentliga affärer
I tisdags presenterade upphandlingsutredningen en gedigen slutrapport med förslag för vad utredare Anders Wijkman kallar ”den goda affären”.
-Idag saknas samordning och ett tydligt mandat hos en organisation för att stötta de offentliga upphandlarna och effektivisera offentlig upphandling. För att både effektivisera det nationella arbetet med offentlig upphandling och samtidigt bredda stödet till upphandlarna är därför inrättandet av en upphandlingsmyndighet ett viktigt initiativ. Samtidigt måste den kompetens som redan finns, hos inte minst Miljöstyrningsrådet, tillvaratas då myndigheten inrättas, inleder Nils Berntsson, marknadsdirektör på Martin & Servera.
Utredningen föreslår bland annat att rättsprocesser som rör offentlig upphandling samordnas till tre förvaltningsrätter och en kammarrätt.
- Vi ser positivt på förslaget om att inrätta domstolar som är mer specialiserade på offentlig upphandling för att få mer entydiga bedömningar och snabbare hantering. På så vis blir det lättare för såväl upphandlare som leverantörer att förstå vad vi har att rätta oss efter, tillägger Nils Berntsson.
Parallellt med att ett bredare stöd för upphandlarna erbjuds hos den nya myndigheten, föreslås också kompetensutveckling genom hela den politiska beslutskedjan. Att bättre utbilda upphandlarna genom inrättande av en högskoleutbildning stärker statusen för yrket och signalerar betydelsen av effektiv offentlig upphandling. Genom att sedan utbilda politikerna om hur offentlig upphandling kan användas för att uppnå politiska målsättningar kan förväntningarna på upphandlingarna bli mer realistiska.
- Att upphandlare ställer relevanta krav är grundläggande för att vi leverantörer ska kunna inkomma med anbud som speglar vad kommunen faktiskt vill köpa. Anbuden kan optimeras om man dessutom i samtal, redan innan upphandlingsprocessen startar, reder ut vad kommunen vill ha av sin leverantör och samtidigt klargör hur viktigt det är att kraven som ställs går att följa upp. Som utredningen poängterar ska dialogen naturligtvis vara öppen och transparent för att inte snedvrida konkurrensen, säger Nils Berntsson.
Så få som 25 procent av myndigheterna uppger enligt utredningen att de regelbundet följer upp att ställda krav efterlevs. I ljuset av den senaste tidens fusk bland utländska köttproducenter ser Martin & Servera med ännu större allvar på sin uppgift att kontrollera de egna leverantörer för att säkerställa att det blir rätt produkt som når slutkund och konsument. Det gäller naturligtvis både privata och offentliga slutkunder.
Sammantaget slår utredningen fast att just kontroll och uppföljning av ställda krav generellt måste förbättras så att upphandlarna och skattebetalarna verkligen får de produkter som efterfrågas och som man betalar för, något som är helt grundläggande.
- Vi vet att det fortfarande återstår en del arbete för att utredningens förslag ska bli verklighet. Sverige har dessutom nya EU-direktiv, som glädjande nog öppnar upp för ökad dialog mellan kunder och leverantörer, att förhålla sig till. När betänkandet går ut på remiss kommer vi att återkomma till socialdepartementet med detaljerade synpunkter i vårt remissvar, avslutar Nils Berntsson.