Gå direkt till innehåll
Martin & Servera lanserar ASC-märkta laxprodukter
Martin & Servera lanserar ASC-märkta laxprodukter

Pressmeddelande -

ASC-märkt gravad samt kallrökt lax hos Martin & Servera

Martin & Servera är först på restaurang- och storköksmarknaden att erbjuda norsk ASC-märkt lax, gravad och kallrökt, under eget varumärke och i större volymer.

Det innebär att Martin & Serveras kunder kan köpa fryst, skivad gravad och rökt lax från ansvarsfulla odlingar. Senare i vår lanseras en Martin & Servera portionslax, 120 g, även den ASC-märkt.

ASC (Aquaculture Stewardship Council) utvecklar och driver tuffa standarder för odling av fisk och skaldjur. Laxodlingarna granskas noga av tredjepartsrevisorer, och regler som ska följas berör bland annat havsmiljö, foder, djurhälsa och sociala villkor. För att kunna sälja ASC-märkta produkter krävs att även Martin & Serveras verksamhet är certifierad av ASC.

Fakta om ASC

ASC är en global hållbarhetsmärkning för odlade fisk- och skaldjursprodukter. ASC:s standard bygger på sju grundprinciper. Inom vart av ett av dessa sju områden ställer standarden detaljerade krav för att säkerställa att odlingen bedrivs på ett hållbart sätt:

 • Omfattande regelefterlevnad
 • Bevarande av livsmiljöer och biologisk mångfald
 • Bevarande av vattenresurserna
 • Bevarande av arter, mångfald och den vilda populationen genom förebyggande av rymningar
 • Användning av foder och andra insatsvaror som köps på ett ansvarsfullt sätt
 • God djurhälsa (ingen onödig användning av antibiotika och kemikalier)
 • Socialt ansvar för arbetstagare och samhällen som påverkas av vattenbruk (till exempel hälsa och säkerhet, föreningsfrihet, bygemenskap, inget barnarbete)

Martin & Serveras fisk- och skaldjurslista

Det är viktigt att bidra till levande friska hav och hållbara, välskötta fisken och fiskodlingar. Det gör Martin & Servera bland annat genom att aktivt marknadsföra miljömärkta varor och ständigt granska sortimentet. Kunderna kan vara trygga när de köper fisk och skaldjur. Produkterna är granskade baserat på både kvalitets- och hållbarhetskrav. För produkter som inte är MSC-, ASC- eller KRAV-märkta informerar fisk- och skaldjurslistan om vilka fångstmetoder, arter och områden Martin & Servera bedömer som godkända. Huvudsakliga informationskällor för de beslut som tas är:

 • ICES (International Council for the Exploration of the Sea)
 • HaV (Havs- och Vattenmyndigheten)
 • WWF (Världsnaturfonden)
 • IUCN (den internationella rödlistan)

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Martin & Servera erbjuder varor, tjänster och kunskap för restauranger och storkök i Sverige. Vi är en svensk, familjeägd koncern. Ansvarsfullt och långsiktigt företagande är en viktig del av vår verksamhet.

Martin & Servera består av Martin & Servera Sverige, Martin & Servera Logistik, Martin & Servera Restaurangbutiker, Chipsters, Diskteknik, Galatea, Grönsakshallen Sorunda och Fällmans Kött.

Kontakter

Christina Gezelius

Christina Gezelius

Presskontakt Informationschef Martin & Servera Information & PR

Relaterat innehåll

Restaurangernas bästa partner

Martin & Servera-gruppen erbjuder varor, tjänster och kunskap för restauranger och storkök i Sverige. Vi är en svensk, familjeägd koncern. Ansvarsfullt och långsiktigt företagande är en viktig del av vår verksamhet.

Martin & Servera-gruppen består av Martin & Servera Restauranghandel, Martin & Servera Logistik, Martin & Servera Restaurangbutiker, Galatea, Grönsakshallen Sorunda, Fiskhallen Sorunda och Kötthallen Sorunda.

Martin & Servera-gruppen

Box 30212 (Lindhagensgatan 133)
104 25 Stockholm