Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Kommentar till Sveriges Televisions inslag om den offentliga maten

SVT sänder just nu en serie inslag som syftar till att granska den offentliga maten i Sverige - #matvalet. Det är något vi välkomnar. Under kvällen den 14 januari sändes delar av en intervju med Martin & Serveras Nils Berntsson i ett inslag om överprövningar inom offentlig upphandling. Nils kommentarer är mycket korta och tagna ur sitt sammanhang ger de inte hela bilden av Martin & Serveras arbete för bättre offentlig mat. Därför väljer vi att redogöra för våra viktiga ståndpunkter här:

·  Martin & Servera överprövar för att det finns stora principiella brister i offentliga livsmedelsupphandlingar som vi anser måste rättas till. Dessa brister, i kombination med prispressen på marknaden, riskerar att försämra kvaliteten på de råvaror som köps in till offentlig sektor. Överprövning är ett sätt att förbättra framtidens livsmedelsupphandling och att stärka kvaliteten på offentlig mat på längre sikt.

·  En viktig brist vi identifierat är att upphandlare ofta inte har de resurser som krävs för att kunna verifiera och följa upp att de krav som ställs verkligen uppfylls. För att komma till rätta med detta måste resurser tillföras, statusen för upphandlarna höjas och offentlig upphandling ges mer strategisk betydelse hos de som leder kommun/landsting/myndighet. Martin & Serveras erfarenhet är dessutom att dialog mellan leverantörer och kunder skapar förutsättningar för bättre upphandlingar.

·  Martin & Servera är mycket positiva till att kommunerna ställer höga krav, men då är det extra viktigt att upphandlande kommun/landsting/myndighet också säkerställer att de krav som ställs verkligen uppfylls. Om det inte görs är risken att köparen inte får produkter som faktiskt motsvarar de krav som ställts och att en säljare (t ex Martin & Servera) som offererar den kvalitet som efterfrågas konkurreras ut av billigare och sämre produktalternativ.

·  Inom Martin & Servera har vi aldrig bytt ut varor i ett anbud i syfte att öka vår egen vinstmarginal.

·  Ibland byts en vara i ett anbud ut, i samråd med kunden, exempelvis för att produkten i anbudet försvunnit från marknaden, kunden har hittat ett bättre alternativ eller att det finns en tillfällig varubrist som måste lösas.

·  Martin & Servera arbetar, sedan länge och i samarbete med bransch och Miljöstyrningsrådet, för att på ett konstruktivt sätt förbättra och förenkla offentlig upphandling av livsmedel. Vi ser att arbetet äntligen börjar ge resultat och att det går i rätt riktning, även om även vi anser att det går för sakta.

·  Martin & Servera arbetar också aktivt med att tillgängliggöra svenska och lokala produkter för restauranger och storkök, och med att ställa höga krav på produkter och underleverantörer från Sverige, Europa och resten av världen.

Vi hoppas att denna kommentar ger en klarare bild av hur Martin & Servera arbetar för bättre offentlig mat. För frågor som rör vårt arbete eller inslagen i nyhetsprogrammen kontakta oss gärna!

Christina Gezelius

Informationschef Martin & Servera


Ämnen


Martin & Servera erbjuder varor, tjänster och kunskap för restauranger och storkök i Sverige. Vi är ett svenskt, familjeägt företag. Ansvarsfullt och långsiktigt företagande är en viktig del av vår verksamhet. Martin & Servera består av Martin & Servera Restaurangdistribution samt dotterbolagen Grönsakshallen Sorunda, RP Frukt, Fällmans Kött och Martin Olsson Cashar.

Kontakter

Christina Gezelius

Christina Gezelius

Presskontakt Informationschef Martin & Servera Information & PR

Restaurangernas bästa partner

Martin & Servera-gruppen erbjuder varor, tjänster och kunskap för restauranger och storkök i Sverige. Vi är en svensk, familjeägd koncern. Ansvarsfullt och långsiktigt företagande är en viktig del av vår verksamhet.

Martin & Servera-gruppen består av Martin & Servera Restauranghandel, Martin & Servera Logistik, Martin & Servera Restaurangbutiker, Galatea, Grönsakshallen Sorunda, Fiskhallen Sorunda och Kötthallen Sorunda.

Martin & Servera-gruppen
Box 30212 (Lindhagensgatan 133)
104 25 Stockholm