Gå direkt till innehåll
Tidigare dieselbil nu omvandlad till 100 % el
Tidigare dieselbil nu omvandlad till 100 % el

Pressmeddelande -

Martin & Servera bygger om dieselfordon till el i samarbete med REARQ

I snabb takt investerar Martin & Servera Logistik i fordon som drivs med förnybara drivmedel. Fortfarande finns dock en del dieselfordon kvar i drift. Därför fick techbolaget REARQ uppdraget att bygga om en dieselbil till 100% eldrift. Den konverterade bilen visas för första gången på Elmia Lastbil 2022 i Jönköping, 24-27 augusti.

- Vårt mål är att verksamheten ska vara klimatneutral till 2030. Det här öppnar nya möjligheter att snabba på elektrifieringen av fordonsflottan. Att den konverterade bilen också har solceller på taket – det gör ju inte saken sämre, säger Håkan Ekmyr, transportchef hos Martin & Servera Logistik.

Martin & Servera satsar på en modern och klimatsmart fordonsflotta. I snabb takt byts gamla dieselfordon mot fordon som drivs med förnybara drivmedel. Det senaste året har stora beställningar av både el- och biogasfordon gjorts.

- En av våra utmaningar är att vi fortfarande har en del fullt fungerande dieselbilar kvar i drift, och vi kan självklart inte bara skrota dem. Vi har letat efter en partner som kan hjälpa oss bygga om befintliga bilar. REARQ är lösningen på den utmaningen, säger Håkan Ekmyr.

Förenklat så sker konverteringen från diesel till 100% eldrift genom att befintlig drivlina byts ut mot en helt elektrisk. Storlek på batteri väljer man efter genomförd analys av körmönster, behov av lastvikt samt eventuella förändringar i hur bilen kommer att användas. Fordonet får en dator som styr alla nya komponenter och konfigureras för att körupplevelsen ska bli optimal.

- För oss är Martin & Servera en mycket viktig samarbetspartner. De har en tydlig vision kring att göra sina egna transporter mer hållbara och känner som ledande aktör inom sin bransch ett ansvar att driva på denna omställning generellt. Förutom konvertering av fordon så diskuterar vi även tillsammans vilka omställningar i planeringen man kommer behöva hantera. Vårt strategiska samarbete är mycket lärorikt för båda parter, säger Henrik Wallström, VD och grundare på REARQ.

Martin & Serveras första ombyggda ellastbil visas nu i ThermoKings monter på Elmia Lastbil 2022. Därefter tas den i drift för att distribuera varor till Martin & Serveras kunder i Stockholm. Utvärdering sker under hösten med ambitionen att bygga om flera egna dieselfordon till 100 % eldrift.

Om REARQ

REARQ är ett svenskt techbolag inom elektrifiering och logistik som hjälper företag att elektrifiera sin fordonsflotta till 100% eldrift. Med uppkopplade, integrerade fordon och intelligent mjukvara hjälper REARQ förare och transportplanerare att optimera användningen av sina fordon genom smart planering, körning och laddning. Både nya och begagnade fordon konverteras, vilket förlänger livslängden på redan existerande fordon och därmed bidrar till minskad miljöpåverkan. REARQ finns i Göteborg och Stockholm.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Martin & Servera-gruppen erbjuder varor, tjänster och kunskap för restauranger och storkök i Sverige. Vi är en svensk, familjeägd koncern. Ansvarsfullt och långsiktigt företagande är en viktig del av vår verksamhet.

Martin & Servera-gruppen består av Martin & Servera Restauranghandel, Martin & Servera Logistik, Martin & Servera Restaurangbutiker, Galatea, Grönsakshallen Sorunda, Fiskhallen Sorunda och Kötthallen Sorunda.

Kontakter

Christina Gezelius

Christina Gezelius

Presskontakt Informationschef Martin & Servera Information & PR

Relaterat innehåll

Martin & Servera och Malmö stad testar leveranser med cykel och nattetid med ellastbil

Martin & Servera testar nytt i Malmö – cityleveranser med lastcykel och nattleveranser med ellastbil

Martin & Servera jobbar med utveckling av framtida miljövänliga leveransmetoder för att nå egna hållbarhetsmål, men också för att möta kunders mål och krav kring klimatpåverkan. Nu testas två olika alternativ i Malmö.
Ett av Martin & Serveras långsiktiga hållbarhetsmål är att verksamheten ska vara klimatneutral senast 2030. Därför testar Martin & Servera olika smarta, smidiga, säkra

Pressbild Volvo - bildmontage.

Martin & Servera bygger landets största elfordonsflotta för distribution till Sveriges restauranger

Martin & Servera Logistik och Volvo Lastvagnar har skrivit avtal om beställning av totalt sex elfordon för tung fordonstrafik. Det är Volvos enskilt största affär på tunga elektrifierade fordon någonsin i Sverige och gör Martin & Servera till ägare av en av landets största elfordonsflottor för tung trafik – helt i linje med koncernens långsiktiga hållbarhetsmål: klimatneutral verksamhet till 2030.

Martin & Servera stödjer 100% Cirkulärt för att lyfta branschens hållbarhetshjältar

Martin & Servera stödjer 100% Cirkulärt för att lyfta branschens hållbarhetshjältar

Hållbarhetspriset 100% Cirkulärt 2022 vill öka takten på den hållbara utvecklingen i restaurangnäringen. Det är en ambition Martin & Servera delar. Därför går Martin & Servera in som stödjande partner till 100 % Cirkulärt 2022. Restauranger är välkomna att nominera idéer som kan ställa om verksamheten till cirkulär ekonomi. De vinnande förslagen premieras med expertstöd under 6 månader.

Restaurangernas bästa partner

Martin & Servera-gruppen erbjuder varor, tjänster och kunskap för restauranger och storkök i Sverige. Vi är en svensk, familjeägd koncern. Ansvarsfullt och långsiktigt företagande är en viktig del av vår verksamhet.

Martin & Servera-gruppen består av Martin & Servera Restauranghandel, Martin & Servera Logistik, Martin & Servera Restaurangbutiker, Galatea, Grönsakshallen Sorunda, Fiskhallen Sorunda och Kötthallen Sorunda.

Martin & Servera-gruppen

Box 30212 (Lindhagensgatan 133)
104 25 Stockholm