Gå direkt till innehåll
Den nya elhybridlastbilen utanför Martin & Serveras entré i Årsta
Den nya elhybridlastbilen utanför Martin & Serveras entré i Årsta

Pressmeddelande -

Martin & Servera satsar på elhybrid

Nu börjar Martin & Servera tillsammans med Älta Transportservice att testa leveranser med en elhybridbil i Stockholms innerstad. Första turen går ut under vecka 4, 2018 och på sikt planeras utökning med fler bilar. Bilen, som laddas upp under körning och inbromsning, går hela fyra kilometer på enbart eldrift och drivs i övrigt med fossilfritt HVO-bränsle.

- Vi har utmanat åkerierna att investera i det här så det är roligt att få göra detta tillsammans med Älta Transportservice. Att minska bränsleförbrukning och miljöpåverkande utsläpp är en prioriterad fråga för Martin & Servera. Som stor aktör på marknaden tar vi vårt ansvar och ser på nya lösningar, säger Håkan Ekmyr, transportchef i Martin & Servera.

Just att våga satsa på hållbara transporter, som är dyrare än konventionella, är en viktig fråga i distributionsledet i omställningen till mer hållbara transporter.

- Bilarna är betydligt dyrare än vad vanliga bilar är och det får inte bara vara åkerierna som tar hela kostnadsbilden, här måste alla inblandade aktörer hjälpas åt: fordonstillverkare, åkerier, grossister och kunder. Nu kan vi tillgodose behoven hos kunder inom stat, kommun och landsting men även hos privata kunder som har ett starkt engagemang för miljöfrågorna, säger Håkan Ekmyr.

Testet med leveranser med elhybridlastbil kommer att ge Martin & Servera information om hur distribution i stadsmiljöer ska planeras i framtiden. Just nu låter kanske fyra kilometer inte så mycket men utvecklingen går fort och flera fordonstillverkare satsar på att ta fram framtidens lastbilar.

- Har någon av våra kunder börjat så tror jag att de flesta i branschen vill haka på. Den här elhybriden är ett test för oss som åkeri. Om den fungerar bra fasar vi på sikt över helt till sådana här bilar. Den passar bra för specifika ställen, som exempelvis vid sjukhusområden, som specifikt efterfrågar tysta transporter, säger Charlie Skoglund på Älta Transportservice.

Elhybridlastbilen är en Scania P320, som också drivs med HVO-bränsle. Förutom samarbetet med Älta Transportservice har Martin & Servera också köpt in två egna Scania-bilar, som tas i bruk under april.

Ämnen

Regioner


Martin & Servera erbjuder varor, tjänster och kunskap för restauranger och storkök i Sverige. Vi är en svensk, familjeägd koncern. Ansvarsfullt och långsiktigt företagande är en viktig del av vår verksamhet.

Martin & Servera består av Martin & Servera Sverige, Martin & Servera Logistik, Martin & Servera Restaurangbutiker, Chipsters, Diskteknik, Galatea, Grönsakshallen Sorunda och Fällmans Kött.

Kontakter

Christina Gezelius

Christina Gezelius

Presskontakt Informationschef Martin & Servera Information & PR

Relaterat innehåll

Restaurangernas bästa partner

Martin & Servera-gruppen erbjuder varor, tjänster och kunskap för restauranger och storkök i Sverige. Vi är en svensk, familjeägd koncern. Ansvarsfullt och långsiktigt företagande är en viktig del av vår verksamhet.

Martin & Servera-gruppen består av Martin & Servera Restauranghandel, Martin & Servera Logistik, Martin & Servera Restaurangbutiker, Galatea, Grönsakshallen Sorunda, Fiskhallen Sorunda och Kötthallen Sorunda.

Martin & Servera-gruppen
Box 30212 (Lindhagensgatan 133)
104 25 Stockholm