Gå direkt till innehåll
Foto: Joel Wåreus
Foto: Joel Wåreus

Pressmeddelande -

Martin & Serveras ekoandel ökade 2018, men i lägre takt än tidigare

Under 2018 har ekologiskt och miljömärkt (försäljning i kr) ökat med 5 procent hos Martin & Servera Restauranghandel. Andelen för privat marknad nådde 11,2 procent och andelen på den offentliga marknaden landade på 32,2 procent.

Martin & Servera har egna mål för hur stor andel av kundernas totala inköp som ska vara ekologiskt och miljömärkt år 2020. För kunder i offentlig verksamhet är målet 40 procent och för kunder på den privata marknaden 15 procent.

”Vi ser att tillväxttakten för ekologiskt och miljömärkt mattats av något det senaste året, framför allt på den privata restaurangmarknaden”, berättar Kristina Ossmark, marknadsdirektör.

Utvecklingen 2018

Kundkategori Andel 2018 Andel 2017 Mål 2019
Restaurangmarknad 11,2 procent 10,9 procent 13 procent
Offentlig marknad 32,2 procent 30,3 procent 35 procent

E-learning om ekologiska livsmedel

Martin & Servera prioriterar en ökad försäljning av ekologiska och miljömärkta varor och ansökte om projektpengar från Jordbruksverket för produktionen av en e-learning om ekologiska livsmedel. Uppdraget tilldelades Martin & Servera som nu producerar en digital utbildning om ekologiskt för offentlig sektor. Utbildningen lanseras under våren 2019.

”Det här är vårt bidrag för att öka kunskapen om ekologisk livsmedelsproduktion. Vi hoppas att politiker, tjänstemän och kökspersonalen i de offentliga köken använder sig av det här enkla sättet att lära sig mer”, fortsätter Kristina.

Utmaning för att öka ekologiskt

I höstas presenterade 2019 års upplaga av Utmaningen, som är Martin & Serveras egen hållbarhetstävling för kunder i restaurang- och storkökssektorn. Den här gången handlar det om aktiviteter som får inköpen av ekologiska och miljömärkta produkter att fortsätta öka. Vinnarna i årets tävling presenteras senare under våren.

Ämnen


Martin & Servera erbjuder varor, tjänster och kunskap för restauranger och storkök i Sverige. Vi är en svensk, familjeägd koncern. Ansvarsfullt och långsiktigt företagande är en viktig del av vår verksamhet.

Martin & Servera består av Martin & Servera Restauranghandel, Martin & Servera Logistik, Martin & Servera Restaurangbutiker, Chipsters, Diskteknik, Galatea, Grönsakshallen Sorunda och Fällmans Kött.

Kontakter

Christina Gezelius

Christina Gezelius

Presskontakt Informationschef Martin & Servera Information & PR

Relaterat innehåll

Restaurangernas bästa partner

Martin & Servera-gruppen erbjuder varor, tjänster och kunskap för restauranger och storkök i Sverige. Vi är en svensk, familjeägd koncern. Ansvarsfullt och långsiktigt företagande är en viktig del av vår verksamhet.

Martin & Servera-gruppen består av Martin & Servera Restauranghandel, Martin & Servera Logistik, Martin & Servera Restaurangbutiker, Galatea, Grönsakshallen Sorunda, Fiskhallen Sorunda och Kötthallen Sorunda.

Martin & Servera-gruppen
Box 30212 (Lindhagensgatan 133)
104 25 Stockholm