Gå direkt till innehåll
Birgitta Niemi, hållbarhets- och kvalitetssäkringsspecialist på Martin & Servera
Birgitta Niemi, hållbarhets- och kvalitetssäkringsspecialist på Martin & Servera

Nyhet -

Martin & Serveras samtliga lager donerar livsmedel som annars skulle blivit svinn

Nu doneras kontinuerligt livsmedel från Martin & Serveras alla fyra lager till välgörande ändamål. Det handlar om fullt ätbara livsmedel som av olika anledningar inte kan säljas. Det kan vara varor med kort datum, brutna förpackningar eller andra orsaker. Varorna kommer till användning – helt i linje med Martin & Serveras strävan att minska matsvinnet.

– Det är främst färskvaror som av olika anledningar är osäljbara, men de är fullt ätbara, säger Birgitta Niemi, miljö- och kvalitetssäkringsansvarig på Martin & Servera. Vi är glada att varorna kommer till användning och inte slutar som matsvinn.

Räddningsmissionen i Göteborg, Stadsmissionen i Stockholm och Stadsmissionen i Västerås tar emot varor från lagren i Halmstad, Norrköping och Enköping. Öppen gemenskap heter organisationen som hämtar donerade livsmedel från lagret i Umeå.

– Vi började redan våren 2017 med sporadiska donationer, men har nu lyckats utveckla systemet och våra rutiner så att donationerna kan ske regelbundet, säger Birgitta. Det är full spårbarhet på varorna – att maten är trygg och säker är lika viktigt vid donationer som vid ordinarie leveranser.

Martin & Serveras medarbetare på lagren runt om i Sverige är engagerade i frågan. Alla ogillar att mat förvandlas till svinn. Trots att det handlar om merarbete med att packa och distribuera varorna till donationerna är alla glada över att kunna hjälpa till.

Under 2018 hjälpte donationerna till att rädda totalt 44 ton varor från att kastas.

Martin & Servera arbetar aktivt med olika projekt även för att minska svinnet i den egna verksamheten.

– Men tyvärr uppstår svinn och då är det bra att varorna istället för att slängas kan doneras till behövande, säger Birgitta Niemi. - Martin & Servera vill verka som en god kraft i samhället och det här är konkret en insats som verkligen gör nytta.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Christina Gezelius

Christina Gezelius

Presskontakt Informationschef Martin & Servera Information & PR

Relaterat innehåll

Restaurangernas bästa partner

Martin & Servera-gruppen erbjuder varor, tjänster och kunskap för restauranger och storkök i Sverige. Vi är en svensk, familjeägd koncern. Ansvarsfullt och långsiktigt företagande är en viktig del av vår verksamhet.

Martin & Servera-gruppen består av Martin & Servera Restauranghandel, Martin & Servera Logistik, Martin & Servera Restaurangbutiker, Galatea, Grönsakshallen Sorunda, Fiskhallen Sorunda och Kötthallen Sorunda.

Martin & Servera-gruppen

Box 30212 (Lindhagensgatan 133)
104 25 Stockholm