Gå direkt till innehåll
Så ser klimatmärkningen ut i Martin & Serveras e-handel
Så ser klimatmärkningen ut i Martin & Serveras e-handel

Pressmeddelande -

Martin & Servera lanserar testversion av klimatmärkning på produkter

Nu lanseras en ny funktion i Martin & Serveras e-handel som visar CO2e-märkning av produkter. Detta är ett första steg för att visa olika produkters klimatpåverkan och på ett enkelt sätt kunna stödja kundernas hållbara val. Det är ett test som visar ett intervall av CO2-påverkan för kött, fisk, fågel och vegetabiliska proteiner.

Livsmedelsproduktionen står för en tredjedel av de utsläpp som skapas genom konsumtion. Ett av Martin & Serveras viktiga hållbarhetsmål är att halvera utsläppen av växthusgaser till 2030.

- Vi vet att många kunder vill servera mer hållbart och få hjälp med att enkelt välja rätt. Funktionen vi tagit fram är utvecklad i nära samarbete med våra kunder och är ett våra många projekt för att driva utvecklingen i branschen. Det här är ett första steg för att hjälpa kunderna att göra hållbara val avseende klimatpåverkan, säger Kristina Ossmark, hållbarhets- och kommunikationsdirektör på Martin & Servera.

Martin & Serveras klimatmärkning visar på en skala 1-5 hur mycket varje märkt produkt påverkar klimatet inom ett intervall. Klimatmärkningen baseras på beräkningar från det statliga forskningsinstitutet RISE.

- Vi valde att börja med proteinerna just för att där finns det stora möjligheter för kunderna att med små förändringar göra stor skillnad. Till att börja med har vi valt att klimatmärka proteiner, dvs kategorierna kött, fisk, fågel och vegetabiliska proteiner, utifrån hur mycket utsläpp som genereras av att tillverka produkten. Utöver själva kategorin, som spelar störst roll, kan det handla om var den är odlad eller uppfödd, och vilka produktionsmetoder som använts, säger Kristina Ossmark.

Den lösning som nu lanseras är en första testversion, vilket betyder att Martin & Servera välkomnar feedback från de kunder som använder e-handeln. Kundernas synpunkter och användarstatistik kommer att noga följas och analyseras.

Visionen är att detta första steg av enkel klimatmärkning så småningom ska kunna utvecklas för fler produktkategorier. Det kan också betyda nya ”hållbarhetsverktyg” för de kunder som använder e-handeln. Det kan handla om att kunderna ska kunna se hela sin klimatpåverkan i kundvagnen i e-handeln eller kunna mäta klimatavtryck för hela restaurangen i syfte att visa upp sitt hållbarhetsarbete för restaurangens gäster. 

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Martin & Servera-gruppen erbjuder varor, tjänster och kunskap för restauranger och storkök i Sverige. Vi är en svensk, familjeägd koncern. Ansvarsfullt och långsiktigt företagande är en viktig del av vår verksamhet.

Martin & Servera-gruppen består av Martin & Servera Restauranghandel, Martin & Servera Logistik, Martin & Servera Restaurangbutiker, Diskteknik, Galatea, Grönsakshallen Sorunda, Fiskhallen Sorunda och Fällmans Kött.

Kontakter

Kristina Ossmark

Kristina Ossmark

Marknads- och kommunikationsdirektör Kommunikation, marknadsföring 070-644 23 14

Relaterat innehåll

Restaurangernas bästa partner

Martin & Servera-gruppen erbjuder varor, tjänster och kunskap för restauranger och storkök i Sverige. Vi är en svensk, familjeägd koncern. Ansvarsfullt och långsiktigt företagande är en viktig del av vår verksamhet.

Martin & Servera-gruppen består av Martin & Servera Restauranghandel, Martin & Servera Logistik, Martin & Servera Restaurangbutiker, Galatea, Grönsakshallen Sorunda, Fiskhallen Sorunda och Kötthallen Sorunda.

Martin & Servera-gruppen
Box 30212 (Lindhagensgatan 133)
104 25 Stockholm