Gå direkt till innehåll
Martin & Serveras årsberättelse 2020 plus illustration över koncernens klimatpåverkan och klimatmål.
Martin & Serveras årsberättelse 2020 plus illustration över koncernens klimatpåverkan och klimatmål.

Pressmeddelande -

Ökade satsningar på digitalisering och hållbarhet trots ett utmanande år för Martin & Servera

För Martin & Servera, som är den största leverantören av mat, dryck och non food till restaurangmarknaden i Sverige, var 2020 ett mycket utmanande år. Bolagen i koncernen har trots allt fortsatt sina satsningar inom hållbarhet, digitala tjänster och e-handel. Idag publiceras årsberättelsen för 2020.

Bland nyheterna för året finns investeringsbeslutet om Sveriges största solpark, Galateas förvärv av Domaine Sweden Wines, fortsatt bygge av klimatsmart lager i Norrköping och Grönsakshallen Sorundas investering i ökad produktionskapacitet för att möta behovet av svenska, vegetabiliska proteiner.

- Det har varit ett tufft år. Restaurangbranschen har drabbats hårt och det har fått stora konsekvenser för Martin & Servera-gruppens bolag. Jag ser ändå tillbaka på året med stolthet över hur vi som organisation, tillsammans med kunder och leverantörer, lyckats förena snabba omställningar med långsiktighet, säger Liv Forhaug, koncernchef Martin & Servera-gruppen.

Ekonomiskt tappade Martin & Servera-gruppen på helåret ungefär 20 procent av försäljningen, motsvarande runt 3 miljarder kronor. Det är en siffra som döljer ännu större dramatik. Försäljningen har varit nere på runt hälften av normal försäljning i vissa perioder – och ännu lägre i segment som hotell- konferens-, rese- och evenemangsverksamheter.

Tack vare trygga och långsiktiga ägare har Martin & Servera trots detta kunnat fortsätta med satsningar inom hållbarhet, digitala tjänster och e-handel.

- Vi vill göra vår egen verksamhet ännu mer hållbar och arbetar hårt för att minska matsvinnet, reducera utsläppen från våra transporter och bredda sortimentet av hållbara produkter. Vi har satt målet att 2030 ska hela Martin & Servera-gruppens verksamhet vara klimatneutral, säger Liv Forhaug, koncernchef.

Ett steg på vägen är att Martin & Servera nu bygger Sveriges största solcellspark utanför Skurup för att bidra med mer förnybar el till elnätet i södra Sverige.

- Vår ambition är att bidra till positiv utveckling i restaurangbranschen. Vårt långsiktiga hållbarhetsarbete är en viktig del i det arbetet, säger Liv Forhaug.

Ämnen

Kategorier


Martin & Servera-gruppen erbjuder varor, tjänster och kunskap för restauranger och storkök i Sverige. Vi är en svensk, familjeägd koncern. Ansvarsfullt och långsiktigt företagande är en viktig del av vår verksamhet.

Martin & Servera-gruppen består av Martin & Servera Restauranghandel, Martin & Servera Logistik, Martin & Servera Restaurangbutiker, Galatea, Grönsakshallen Sorunda, Fiskhallen Sorunda och Fällmans Kött.

Kontakter

Liv Forhaug

Liv Forhaug

Koncernchef
Christina Gezelius

Christina Gezelius

Presskontakt Informationschef Martin & Servera Information & PR

Relaterat innehåll

Restaurangernas bästa partner

Martin & Servera-gruppen erbjuder varor, tjänster och kunskap för restauranger och storkök i Sverige. Vi är en svensk, familjeägd koncern. Ansvarsfullt och långsiktigt företagande är en viktig del av vår verksamhet.

Martin & Servera-gruppen består av Martin & Servera Restauranghandel, Martin & Servera Logistik, Martin & Servera Restaurangbutiker, Galatea, Grönsakshallen Sorunda, Fiskhallen Sorunda och Kötthallen Sorunda.

Martin & Servera-gruppen
Box 30212 (Lindhagensgatan 133)
104 25 Stockholm