Gå direkt till innehåll
Grön regnbågslax - cirkulärt odlad / Foto: Roxen Communications
Grön regnbågslax - cirkulärt odlad / Foto: Roxen Communications

Pressmeddelande -

Sorundahallarnas grönsaksavfall del i cirkulär fiskodling

Genom att samla aktörer från hela livsmedelskedjan med fiskodlare, fodertillverkare, livsmedelsgrossister, restauranger och dagligvaruhandel, har Axfoundation och SLU tillsammans med bland andra Axfood, Sorundahallarna, Urban Deli och Älvdalslax bevisat att det går att odla en miljövänlig och smakrik svensk fisk i stor skala. I ett pilotprojekt delfinansierat av Vinnova har en grön hållbar regnbågslax av hög gastronomisk kvalitet tagits fram.

- Vi ser fiskodling som en förutsättning för att vi ska kunna servera fisk i framtiden, men vi måste se till att det blir ett hållbart alternativ på riktigt, säger Louise Söderqvist, biträdande marknadschef på Sorundahallarna.

För Sorundahallarna är det viktigt att vara med och driva utvecklingen av hållbara livsmedel. De har varit med både i början och slutet av det här cirkulära kretsloppet. Inledningsvis bidrar Grönsakshallen Sorunda med grönsaksrester som, tillsammans med överblivet bröd, föder upp insektslarver som sen ingår i fodret till fisken som odlas hos Älvdalslax. Den odlade fisken levereras sen till Fiskhallen Sorunda.

- Det cirkulära blir väldigt tydligt. Att vi på köpet lyckades ta fram en fisk med fantastiskt god smak och fin färg är en bonus. Våra kunder vill inte behöva kompromissa med smak och kvalitet – men de vill göra hållbara val, säger Louise Söderqvist.

Den fisk som odlats fram inom ramen för pilotprojektet är uppbokad för deltagarna i testet och finns i dagsläget inte till beställning. Laxen kommer att finnas att köpa i utvalda Hemköpsbutiker under november-december 2021. Dessutom kommer den att serveras på Urban Deli, i Fotografiska Museets restaurang, på TAK och i utvalda restauranger i Compass Groups regi.

Läs mer här

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Martin & Servera-gruppen erbjuder varor, tjänster och kunskap för restauranger och storkök i Sverige. Vi är en svensk, familjeägd koncern. Ansvarsfullt och långsiktigt företagande är en viktig del av vår verksamhet.

Martin & Servera-gruppen består av Martin & Servera Restauranghandel, Martin & Servera Logistik, Martin & Servera Restaurangbutiker, Galatea, Grönsakshallen Sorunda, Fiskhallen Sorunda och Fällmans Kött.

Kontakter

Christina Gezelius

Christina Gezelius

Presskontakt Informationschef Martin & Servera Information & PR

Relaterat innehåll

Restaurangernas bästa partner

Martin & Servera-gruppen erbjuder varor, tjänster och kunskap för restauranger och storkök i Sverige. Vi är en svensk, familjeägd koncern. Ansvarsfullt och långsiktigt företagande är en viktig del av vår verksamhet.

Martin & Servera-gruppen består av Martin & Servera Restauranghandel, Martin & Servera Logistik, Martin & Servera Restaurangbutiker, Galatea, Grönsakshallen Sorunda, Fiskhallen Sorunda och Kötthallen Sorunda.

Martin & Servera-gruppen

Box 30212 (Lindhagensgatan 133)
104 25 Stockholm